Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Akustični dizajn kao segment komfora

<a href="https://ecophon.rs/">Svi komfori u jednoj kancelariji</a>
Svi komfori u jednoj kancelariji (Foto: Peter Wuermli Photography )
Danas kad nam je životni ritam mnogo brži nego pre 10, 15, 20 godina "komfor zvuka" je postao veoma bitan za svaki segment našeg života, posebno ga vezujemo za prostore u kojima provodimo najviše vremena.

Kada kažete prijatan (komforan) prostor, prvo na šta ljudi pomisle je stan ili kancelarija – mesto gde živimo ili radimo. Uglavnom komfor vezujemo za lepo enterijerski uređen prostor, prostor pun svetlosti, u prijatnim bojama, sa lepim nameštajem, dobrom rasvetom, dobrim kvalitetom vazduha, dobrom prostornom organizacijom i fleksibilnošću.

Ipak ponekad zaboravimo na jedan važan segment komfora prilikom projektovanja, a to je akustika.

Verovatno ste bili u kancelariji, restoranu, bolnici, bazenu ili ste posetili Vaše dete u vrtiću ili školi gde vam je zasmetala buka. © Ecophon nudi rešenja za sve one koji imaju probleme buke u kancelariji, školi, vrtiću, bolnici, restoranu, domu, lokalu, bazenu, hotelu, industriji, bioskopu...

Posmatrajući i osluškujući divna arhitektonska ostvarenja, stiče se utisak da svi projektujemo očima bez stvarnog osećaja kako će taj prostor zvučati i koliko će nam dati mogućnosti da u njemu uživamo svim čulima.

Razumevanje govora u kancelariji, obavljanje aktivnosti i kvalitet prostora presudni su za uspešno i dobro radno okruženje. Efekat dobre akustike u kancelariji može da ima velike benefite:

• smanjenje nivoa adrenalina za 30%,
• bolje izvršavanje zadataka za 60%,
• bolje performanse tokom koncentracije i pri izvršavanju zahtevnih zadataka do 50%,
• bolje mentalne aritmetičke performanse za 20%

Kada je reč o boravku u vrtićima, školama ili drugim prostorima za učenje, svaki prostor mora biti dizajniran prema aktivnosti koja se u njemu odvija, samom korisniku, kao i kvalitetu samog prostora. Važno je smanjenje pozadinske buke niskih frekfencije, zatim da ceo objekat dobije odgovarajući akustički tretman.

• Da li ste znali da 80% nastavnika prijavljuje probleme sa glasom, promuklost ili slično radi bučnog okruženja?
• Da li ste znali da učenik koji je udaljen od nastavnika 7m čuje samo 36% od izgovorenog u akustički lošoj učionici?
• Da li ste znali da povećanje buke od 10 dB uzrokuje u proseku pad rezultata testa za 5% na osnovnom nivou i 7% kod složenog testiranja?

U zdravstvenim ustanovama, u zajedničkom prostoru, koridoru ili čekaonici, bolesničkoj sobi ili operacionoj sali, svaki prostor potrebno je da bude dizajniran na osnovu aktivnosti korisnika, ko su oni i kakav je kvalitet samog prostora. U proteklih 40 godina, prosečni nivo buke u bolnicama porastao je za punih 15 decibela, dostigavši nivo od oko 70 decibela, što je znatno iznad preporučene granice od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koja preporučuje do 35 dB za lekovito okruženje.

• Da li ste znali da zadržavanjem nivoa zvuka na prihvatljivom nivou možete doprineti smanjenju krvnog pritiska i nivoa stresa, boljem kvalitetu sna i komunikaciji?
• Takođe, možete doprineti smanjenju potrebne količine lekova protiv bola, a pacijent će se osećati sigurnije?
• Da li ste znali da je studija pacijenata na intezivnoj koronarnoj jedinici srca pokazala da je u dobrom zvučnom okruženju potreba za dodatnim lekovima protiv bola (beta blokatori) bila za 67 % manja nego u akustički netretiranoj prostoriji?

(Foto: © Ecophon)

Buka je zaista pitanje zdravlja. Zahvaljujući dugogodišnjem iskstvu i profesinalnom pristupu mi Vam možemo ponuditi rešenja.

U praksi se uglavnom dešava da se rešenja za akustičke nedostatke kada su u pitanju javni prostori, kancelarije, sale za sastanke, bolnice, škole ... traže tek onda kada je objekat gotov i kada se akustički nedostaci osete u interakciji sa prostorom/u fazi korišćenja.

Svaki projekat od samog početka možemo podeliti na različite zone, i mi preporučujemo akustična rešenja bazirana na budućim korisnicima, na njihovim aktivnostima i na obliku same prostorije (Acoustical Base Design).

Zavisno od namene prostora jako je važno da kao što vidimo prostor, možemo i da "čujemo prostor" .

Novo u ponudi © Ecophon-a su akustični malteri fade i rastegljivi tekstili clipso.

© Ecophon nudi akustička rešenja A klase apsorpcije:

za plafone i za zidove,
(Foto: Ecophon)
(Foto: Ecophon)
(Foto: Bartosz Makowski)


Za više informacija kontaktirajte nas na https://ecophon.rs/contact/


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak