Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Grijanjeinvest - tri decenije tradicije u projektovanju i izvođenju termotehničkih instalacija

(Foto: Grijanjeinvest)
Preduzeće Grijanjeinvest osnovano je 1991. godine u Sarajevu. Svoj rad obnavlja 1995. godine na Palama i od tada stalno raste. Osnovna delatnost je projektovanje i izvođenje termotehničkih instalacija: klimatizacije, grijanja, ventilacije i hlađenja.

Osim toga, stručnjaci Grijanjeinvest-a pružaju i konsultantske usluge u oblastima energetske efikasnosti u zgradama i industriji, daljinskog grejanja, poboljšanja termičkih uslova ugodnosti za rad i boravak ljudi...

Grijanjeinvest ima stalnu i izuzetnu saradnju sa Katedrom za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Od svih projektovanih i izvedenih radova na termotehničim instalacijama (bolnice, hoteli, rezidencijalni i industrijski objekti) posebno mesto zauzima učestvovanje u obnovi nakon razornog požara manastira Hilandara na Svetoj Gori u Grčkoj, koja i dalje traje. Zajedno sa profesorom Branislavom Živkovićem sa Mašinskog fakulteta Beograd i preduzećima Simon Valjevo i MPG KGH Beograd, već više od 15 godina se trudimo da se obnova manastira Hilandara i po pitanju naših instalacija uradi na najbolji mogući način.


O KLIMATIZACIJI:

Klimatizacija je grana tehnike koja se, uglavnom, povezuje sa hlađenjem prostora u kome borave ljudi. Međutim, klimatizacija obuhvata i grijanje i hlađenje i ventilaciju, a dijeli se na komfornu i industrijsku. Komforna klimatizacija proučava kako da se na bezbjedan, ekološki prihvatljiv i energetski efikasan način ostvare zadovoljavajući termički uslovi ugodnosti za rad i boravak ljudi u zatvorenom prostoru. Industrijska klimatizacija, dodatno, treba da omogući nesmetano odvijanje odgovarajućih tehnoloških procesa.


O TERMIČKIM USLOVIMA UGODNOSTI

Termički uslovi ugodnosti sredine su: temperatura vazduha, srednja temperatura okolnih površina, relativna vlažnost vazduha, brzina strujanja i kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Za proučavanje i razumijevanje klimatizacije neophodna su, prije svega, fundamentalna znanja iz termodinamike i mehanike fluida.


O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Od ukupno proizvedene energije u svijetu više od 40% se koristi u zgradarstvu, a od te potrošnje najveći dio ide na grijanje, hlađenje i pripremu sanitarne tople vode. Zato je veoma važno projektovati KGH sisteme sa uređajima koji imaju što je moguće veće koeficijente korisnosti tranformacije primarne u finalnu energiju. Važni su i automatski sistemi za kontrolu unutrašnje temperature. Poznato je da ako se zimi temperatura prostorije uređajima za grijanje povisi za 10C za to se potroši oko 6% više energije. Ako se, tokom ljeta, temperatura održava nižom od projektovane za svaki stepen se dodatno troši čak oko 19% više energije!

U poslednje vrijeme, sve više se projektuju sistemi površinskog grijanja: podnog grijanja (nikako ne smije da se koristi za hlađenje), zidnog grijanja i hlađenja. Ovi sistemi omogućavaju primjenu niskotemperaturskih, energetski efikasnih toplotnih pumpi koje najčešće koriste toplotu iz spoljašnjeg vazduha, ali nerijetko iz zemlje ili podzemne vode. Ovi sistemi su veoma prihvatljivi i za arhitekte jer su mašinske instalacije, praktično nevidljive. U zavisnosti od potreba za hlađenjem, u prostoriju se eventualno dodaje samo poneki uređaj – fan coil aparat koji omogućava tokom ljeta hlađenjem vazduha na nižu temperaturu i izdvajanje vlage iz vazduha.


Primjer ugradnje instalacija zidnog i podnog grijanja u izložbenom salonu jednog poslovnog objekta u okolini Sarajeva:
(Foto: Grijanjeinvest)
(Foto: Grijanjeinvest)

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak