Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Saint-Gobain: enterijer je deo životne sredine

(Foto: Saint Gobain)
Kompanija Saint-Gobain sa poslovanjem u 76 zemalja i 166.000 zaposlenih je svetski lider u modernoj i održivoj gradnji, proizvodnji i distribuciji materijala i usluga za građevinsko i industrijsko tržište. Posebnu pažnju posvećuju inovativnosti i neprestano ulažu u istraživanje i održivi razvoj. Ova godina je za njih bila "Godina jubileja" u kojoj su obeležili značajne datume. Generalni direktor Vladan Ilić sa ponosom ističe dosadašnji rad u Srbiji i mnogobrojne projekte koje su uspešno realizovali.

U Srbiji poslujete više od 25 godina i uradili ste 2 akvizicije koje ove godine slave svoje jubileje i obeležavate dva jubileja rada na tržištu Srbije.

- Naša fabrika u Topoli ove godine obeležava 10 godina od akvizicije nekadašnje fabrike Karbon, a fabrika u Apatinu obeležava 15 godina od akvizicije nekadašnje fabrike Elba. Trenutno smo jedina kompanija u sektoru, koja ima dva proizvodna pogona. Trgovački ogranci, aktivnosti Rigips i Isover su započeli poslovanje na lokalnom tržištu 1996. i 2002. godine. Ovo je godina više jubileja i odličnih rezultata u poslovanju.

Decembar je u Saint-Gobainu rezervisan i za Saint-Gobain Gypsum International Trophy.

- Od 1998. godine izvođači iz celog sveta podnose najinovativnije projekte u oblasti enterijerskih sistema suve gradnje na takmičenje The Saint-Gobain Gypsum International Trophy. Na ovaj način odajemo priznanje izvođačima koji koriste naše sisteme i rešenja u pogledu održivosti, udobnosti, bezbednosti i estetike kako bi svet učinili boljim domom. Za ono što imamo priliku da vidimo tada, pomislili biste da nije izvodljivo – reč je o remek delima pojedinca ili više destina ljudi koji rade na projektu, uz kombinovanje tradicije i modernog pristupa koristeći vrhunske materijale. Spoj inženjerskih veština i kreativnosti - to je The Saint-Gobain Gypsum International Trophy. Ponosni smo na činjenicu da je 2012. godine u Londonu projekat Muzej jugoslovenske kinoteke osvojio prvu nagradu u kategoriji enterijera izvedenih Rigips glet masama, malterima i ukrasima od gipsa.

Kada govorimo o enterijeru imate mnoge realizovane projekte u Srbiji. Na koje ste ponosni?

- Saint-Gobain Srbija je godinama prisutan na domaćem tržištu i aktivan u segmentu projekata kojih je do sada bilo više od 5.000 i to vodećih, najznačajnijih i najvećih u državi. Neki od njih su individualni poput stambenih jedinica, lokala, ugostiteljskih objekata, ordinacija, objekata od posebnog značaja, pod zaštitom države, obrazovnih, objekata spektakla, kulturnih, komercijalnih. Jednostavno nije moguće izdvojiti najznačajnije, jer su nam svi projekti jednako bitni. Pojedini su zahtevniji zbog veličine, drugi zbog vrednosti, treći zbog posebnih potreba za alternativnim rešenjima ili zbog posebnih vizuelnih zahteva, kao i zbog drugačijih funkcionalnih potreba. Postoji mnogo kriterijuma na osnovu kojima bi se mogla okarakterisati pozicija najznačajnijih. Naši timovi u celosti rade na realizaciji projekata i postoji i subjektivan faktor i afinitet koji objekat je kome nadragoceniji.
(Foto: Saint Gobain)
Pošto pričamo o enterijeru, a spominjali smo i Saint-Gobain International Trophy, ipak možemo spomenuti neke od projekata koji su bili zapaženi na ovom prestižnom takmičenju. Jedan od njih je škola u Novom Sadu, gde su korišćeni Saint-Gobain inovativni materijali. Drugi projekat koji mogu da pomenem je stambeno poslovni kompleks u okviru Porto Montenegra – Regent Pool Club Residences (Baia).

Kontinuirano radite na održivom razvoju, brinući o sadašnjosti i budućnosti fokusirani na smanjenje potrošnje prirodnih resursa.

- Naša želja je da doprinesemo smanjenju emisije CO2 i cilj kome težimo je da na nivou Grupe budemo karbon-neutralni do 2050. godine i kao Grupa izdvajamo 75 EUR u budžet projekta Carbon Fund za svaku emitovanu tonu CO2. Ovaj novac se koristi za realizaciju projekata za smanjenje emisije štetnih gasova. Na globalnom nivou recikliramo staklo i gips i vraćamo u ponovnu upotrebu. Godinama smo uključeni u projekat "Razotkrivanja" Izvora Ugljenika - Carbon Disclosure Project i intezivno radimo na smanjenju potrošnje energije i količine štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Razvojni projekti koji su usmereni na održivost, teže korišćenju obnovljivih resursa, smanjenju emitovanje CO2 kroz ceo životni ciklus proizvoda. Do 2025. godine ćemo smanjiti emisiju CO2 za 20%, nereciklirani otpad za 50% i otpadne vode za 80%, a do 2030. uključili smo promene u energetskom miksu, proizvodne inovacije, reciklažu i sl.

Na koji način se to odnosi na objekte koje gradite?

- Objekti koje gradimo imaju nisku emisiju štetnih gasova, štede energiju i ono što želimo u budućnosti je da gradimo sa manjim uticajem na životnu sredinu. Saint-Gobain će uskoro pustiti u rad prvu fabriku u svetu gipsanih ploča u Norveškoj koja je karbon neutralna i na taj način ćemo eliminisati više od dvadeset hiljada tona emisije CO2 godišnje i smanjiti potrošnju energije. Verujemo da će se ovaj koncept postrojenja sa nultom emisijom ugljenika proširiti i na druge lokacije gde posluje Saint-Gobain. U ovom trenutku u Češkoj štedimo 80.000t sirovina kroz proces reciklaže, u Rumuniji ulazimo u partnerstvo sa kompanijom Engie za izgradnju najvećeg fotonaponskog parka za proizvodnju obnovljive energije, koja će u potpunosti zadovoljiti naše potrebe za energijom za sopstvenu potrošnju.

Da li to uključuje i segment suve gradnje?

- Kao Grupa posebno smo posvećeni inovativnim materijalima, laganim konstrukcijama vrhunskog kvaliteta i performansi, obnovljivim resursima, elektrifikaciji proizvodnih procesa i oslanjamo se na korišćenje zelene i održive energije. Kada je reč o suvoj gradnji, to su materijali budućnosti. Njihovom primenom unapređuje se zaštita životne sredine, energetska efekasnost, akustične performance u prostoru, lakša i brža ugradnja, dugotrajnost i ušteda.

Ugradili ste ove godine i solarne panele u jednu od fabrika…

- U Topoli smo završili projekat instalacije solarnih panela koji proizvode jednosmernu struju sa invertorom. Prema procenama očekuje se godišnja proizvodnja oko 212.000 kWh. Imaćemo mnogobrojne benefite poput izbegnute emisija oko 170t CO2 na godišnjem nivou, izbegnute potrošnje električne energije preko dozvoljenog limita, što će rezultirati smanjenim troškovima. Uskoro bi trebalo da dobijemo status kupca-proizvođača čime će se višak proizvedene energije predavati EPS-u. Naši proračuni ukazuju da ćemo imati povrat investicije za 6 do 8 godina. Ovo je deo društvene odgovornosti, kao i Ekoopština, projekat u kom podržavamo lokalne samouprave da utiču na podizanje svesti kod stanovništva u delu energetske efikasnosti kod stambenih i poslovnih objekata, zatim očuvanje vodnih resursa i upravljanje otpadom.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Enterijer i eksterijer - Rešenja za moderan, praktičan i udoban prostor" možete pogledati OVDE.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak