Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Indukcioni uređaji

(Foto: Trox)
Indukcioni uređaji imaju višedecenijsku istoriju, a zahvaljujući tehnološkoj optimizaciji ovih uređaja i povećanoj svesti o potrebi za uštedom energije, investitori se u poslednjih desetak godina sve češće odlučuju da odaberu ovaj vazdušno-vodeni sistem ventilacije i klimatizacije. Najčešće se koriste u poslovnim i administrativnim zgradama, a veliki broj varijanti ugradnje omogućava ispunjavanje i najstrožih arhitektonskih zahteva. Takođe se često koriste kao optimalno rešenje u hotelskim sobama, kao i u bolnicama, pri čemu je u ovom drugom slučaju potrebno voditi računa o propisima koji važe za različite klase bolničkih prostorija.

U prostorijama sa visokim toplotnim opterećenjima, vazdušno-vodeni sistemi predstavljaju energetski efikasnu alternativu kompletno vazdušnim sistemima, tj. sistemima u kojima je vazduh jedini radni fluid. Imajući u vidu da se u vazdušno-vodenim sistemima vazduh u prostoriji greje, odnosno hladi preko izmenjivača toplote, kapaciteti grejanja i hlađenja su obezbeđeni nezavisno od potrebnih količina svežeg vazduha.

Svež vazduh iz klima komore se kroz indukcione uređaje ubacuje u prostoriju kao dodatak hlađenju, odnosno grejanju, koje se obezbeđuje na vodenoj strani. Pošto se vazduh kod ovog sistema ubacuje samo u onoj količini koja je potrebna za obezbeđivanje neophodnih porcija svežeg vazduha po korisniku, količina vazduha koja se ubacuje je u značajnoj meri smanjena u poređenju sa kompletno vazdušnim sistemima.

(Foto: Trox)

Indukcioni uređaji funkcionišu tako što se vazduh iz prostorije indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju, prolazi kroz izmenjivač toplote, gde se prema potrebi greje ili hladi, a potom u plenumskoj kutiji meša sa pripremljenim svežim vazduhom i zatim kroz linijske otvore koji se nalaze na dve ili na sve četiri strane uređaja ubacuje u prostoriju.

(Foto: Trox)

Nisu potrebni dodatni ventilatori za distribuciju sekundarnog vazduha, što za posledicu ima manju potrošnju energije i značajno nižu buku u poređenju sa vazdušno-vodenim sistemima koji u svojoj osnovi imaju ventilator-konvektor.

(Foto: Trox)

Dodatne prednosti indukcionih uređaja su:

• dug životni vek (i do 30 godina), jer indukcioni uređaji nemaju pokretne delove i nemaju delove koji bi mogli da se istroše i da zahtevaju zamenu;

• lako održavanje (preporučuje se uobičajeno čišćenje dva puta godišnje u sklopu redovnog održavanja; za potrebe čišćenja se prilazi sa donje strane, tj. iz prostorije);

• energetski efikasni;

• nizak nivo buke (moguće je postići i ispod 25 dB zvučnog pritiska)

• ušteda prostora (niske konstrukcije; za oko 2/3 manja potreba za vazdušnim kanalima nego kod kompletno vazdušnih sistema);

• optimalni termalni komfor korisnika.

(Foto: Trox)

Još jednu prednost ovog sistema ventilacije i klimatizacije predstavlja činjenica da svetiljke, zvučnici, detektori dima i sprinkleri mogu biti integrisani u indukcione uređaje za ugradnju u plafon, tako da su arhitektama odrešene ruke za osmišljavanje jedinstvenog i estetski dopadljivog izgleda plafona.

Osim za plafonsku ugradnju nemačka kompanija TROX proizvodi indukcione uređaje i u varijantama za parapetnu ugradnju i ugradnju u pod.

(Foto: Trox)

(Foto: Trox)

Indukcioni uređaji predstavljaju pravo rešenje kada želite da štedite energiju i istovremeno obezbedite maksimalan komfor korisnicima u udobnom i modernom okruženju.

Stojimo Vam na raspolaganju za odabir tipa indukcionog uređaja koji najviše odgovara Vašim potrebama.


TROX Austria – Predstavništvo Srbija

Kralja Petra 44

11000 Beograd

trox-rs@troxgroup.com


Kompletan sadržaj tematskog biltena "Enterijer i eksterijer - Rešenja za moderan, praktičan i udoban prostor" možete pogledati OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak