NavMenu

Na farmi kod Velike Plane moravke i resavke jedu banane, šargarepu, grožđe, karfiol

Izvor: Agroklub Nedelja, 22.01.2023. 11:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jochen Schoenfeld/shutterstock.com)Ilustracija
Marko Jevtić iz Velikog Orašja kod Velike Plane, bavi se uslužnim tovom svinja, a od nedavno se okrenuo i uzgoju domaćih autohtonih rasa. Na svojoj farmi u Krnjevu uzgaja moravke i resavke koje, čini se, uživaju jedući probranu hranu - voće i povrće.

- Pre 13, 14 meseci jedan prijatelj je tražio da kupi od mene svinju koja nije jela koncentrat, aditive. Počeo sam da se smejem i rekao, "pa šta bi mogla da jede?". Ali onda sam se setio da ja to mogu da radim sa našim rasama svinja koje su otporne na spoljašnje uslove i koje mogu da budu na otvorenom i da se hrane zdravom hranom - prepričava Javtić.

Njegova grla jedu šargarepu, dulek, grožđe, banane, karfiol iz trgovačkih lanaca u neposrednom okruženju, ali im mali deo nadopunjuje hlebom i somunima iz lokalnih ćevabdžinica. Takođe, do 10 kg na celo krdo, "ide" i kukuruz i tritikal iz njegove proizvodnje. Kaže, ipak moraju da dobiju jedan deo i te hrane zbog proteina.

Iako je imao plan da meso suši na Lovćenu, izvoz mesa u Crnu Goru iz Srbije nije moguć zbog afričke kuge svinja, pa je svoju ideju "preselio" na Zlatibor.

- Meso ću odneti na sušenje u jednu sušaru gde se pravi pršut, kako je rekao Srbin iz Dalmacije, kod koga ću čitav proces raditi - otkriva mladi stočar koji svoju proizvodnju snima i postavlja na društvene mreže pod nazivom "Zdrava farma".

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.