NavMenu

Gasovod Niš-Dimitrovgrad počinje rad do kraja godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.10.2023. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gokul Raghu M)Ilustracija
Savet Agencije za energetiku je dao saglasnost na Plan razvoja transportnog sistema Jugorosgaz-Transport d.o.o. za period 2023-2032. Ovim planom je predviđeno povezivanje transportnog sistema sa gasovodom Niš-Dimitrovgrad, čiji se početak rada očekuje do kraja 2023. godine, objavila je Agencija.

Kako se dodaje, ovim će se "povećati sigurnost snabdevanja potrošača u celoj Srbiji."

Operator transportnog sistema Jugorosgaz-Transport d.o.o. je dostavio Agenciji za energetiku Republike Srbije predlog Plana razvoja transportnog sistema za period 2023-2032.

Nakon toga, dodaje se, Agencija je organizovala javne konsultacije i pozvala sve zainteresovane strane da dostave primedbe, predloge i sugestije.

- Po završetku javne konsultacije, Jugorosgaz-Transport d.o.o. je dostavio novi predlog Plana u kojem su uvaženi prispeli komentari i izvršene korekcije i dopune podataka koje je zahtevala Agencija - piše u saopštenju.

Inače, završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, prema ranijim najavama zvaničnika bio je planiran za jesen, a Srbija je već počela pregovore sa Azerbejdžanom u vezi sa nabavkom gasa iz Kaspijskog regiona.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je početkom maja istakla da je na teritoriji Srbije realizovano 43% radova na izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, što je iznad planirane dinamike, i dodala da je isporučeno 93% ugovorenih cevi, dok je 80% već raspoređeno trasom budućeg gasovoda.

Gasovod će u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 mil EUR, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 mil EUR, 49,6 mil EUR je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova je kompanija Glavbolgarstroy, a radovi pored dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora na teritoriji Srbije uključuju i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.