NavMenu

EU svinjarstvo je u ozbiljnim poteškoćama - Osnovana grupa za rešavanje problema

Izvor: Agroklub Petak, 27.01.2023. 12:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com)Ilustracija
Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Evropskoj uniji već mesecima nailazi na ozbiljne ekonomske poteškoće zbog kombinacije više faktora, uključujući sanitarna ograničenja vezana za Covid-19. Desilo se i usporavanje izvoza u Kinu, dok se afrička svinjska kuga proširila na više država članica. Istovremeno su poskupili inputi, a proizvodnju su dodatno slabili problemi u snabdevanju. Stanje je dodatno zakomplikovano sukobima u Ukrajini, visokim cenama hrane i energenata.

Cene svinjetine su porasle, a to je uticalo na potražnju potrošača. Problemi su nadilazili sezonske fluktuacije koje se dešavaju u ovoj proizvodnji.

Stoga je poslednjih deset meseci održan niz sastanaka kojima se želelo dati dubinski uvid u sve aspekte sektora posebnim osvrtom na njegovu održivost. Nakon svega, sredinom januara osnovana je Evropska grupa za dogovor o proizvodnji svinjskog mesa.


Ključne preporuke

Donete su i ključne preporuke za održiviji sektor, a koje uključuju podsticanje država članica da koriste sve dostupne alate ZPP-a. Što se tiče ekoloških izazova, predlaže se razvoj okvira za upravljanjem stajskim đubrivom i podrška lokalnim rešenjima za biogas koja se zasniva na osoci, ostacima i otpadu.

Kada je reč o zdravlju životinja, efikasne biosigurnosne mere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati nacionalnim akcijskim planovima i sprovođenjem svih dostupnih alata, uključujući ZPP. U temi vezanoj za dobrobiti životinja, fokus je stavljen na održavanje naučno utemeljenog pristupa u svim regulatornim koracima i promovisanje EU standarda, posebno u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dosadašnjim radom i zaključcima zadovoljni su i u krovnom udruženju poljoprivrednika EU Copa i Cogeca. Posebno pozdravljaju naglasak Komisije da uprkos spremnosti sektora za bolje standarde dobrobiti životinja, nisu zaboravili da takve aktivnosti zahtevaju dodatne troškove i vreme.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.