NavMenu

Kolači iz somborskog Pelivana stigli do Francuske, Nemačke, Švajcarske...

Izvor: RTV Utorak, 10.11.2020. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Senyuk Mykola/shutterstock.com)Ilustracija
Baklave, šampite, krempite, tulumbe i bombice najstarije su poslastice poslastičarnice Pelivan iz Sombora. Porodica Tairović skoro čitav vek verna je ovom poslu i slatkoj tradiciji i ističu da svaki majstor ima svoju tajnu, a upravo oni su čuvali stare i stvarali nove recepte. Danas Somborci najviše vole da probaju čuvenu šampitu, a slatkoću u ustima da ublaže nadaleko poznatom bozom.

- Ovde sigurno postoji tajni recept kako se prave i boza i šampita, jer pitanje je gde se još može videti ovako nešto i ukusno i veliko i lepo. Mi stari Somborci smo vezani za Pelivan, jer koliko god da ima novih poslastičarnica po gradu ipak najradije dolazi ovamo - rekao je Dušan Kolundžija, koji već 60 godina posećuje ovu poslastičarnicu.

- Ne odustajemo mi od orijentalnih poslastica, mada smo probali da uvedemo i neke novine, ali mušterije nam dođu i kažu da su došli da pojedu baš one prave baklave, krempite i šampite - objasnio je Šerif Tairović, vlasnik.

Kolače prave skoro čitav vek, a umeće je Šerif preuzeo od svog dede, čiju diplomu za majstorski ispit ponosno čuva na zidu poslastičarnice.

- Verovatno su recepti stariji i od 100 godina i mi koristimo još uvek te stare metode rada i fokusirani samo na orijentale stvari i to gledamo da održimo i da bude kvalitetno - ističe Šerif.

Tradicionalna baklava još jedan je specijalitet ove poslastičarnice, a neretko se moze čuti da su baš njihove baklave ili šampite stigle i do Francuske.

- Bilo je slučajeva da spakujemo šampite i nose ih ljudi za Austriju, Francusku ili Švajcarsku. Nosili su i baklave i lumunade. Jedan čovek mi je baš rekao da njegova deca traže Pelivanovu limunadu i onda on kupi dve ili tri flaše i nosi za Nemačku - ispričao je Šerif.

Pelivanova prodavnica u Somboru postoji od 1936. godine, a prvobitno je bila otvorena baš u kući Milana Konjovića. Porodica Tairović ljubomorno neguje recepte svojih kolača, ali kažu da se kroz posao znanje najbolje uči.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.