NavMenu

Šta će sve Srbija izvoziti u Kinu bez carine, a koje kineske proizvode ćemo mi kupovati

Izvor: RTS Nedelja, 22.10.2023. 12:24
Komentari
Podeli
(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 srpskih proizvoda. Kod nas će sa tog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje. Država kaže – uglavnom ono što ne proizvodimo sami. Očekuju da će sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore.

Na dan kada sporazum stupi na snagu, u Kinu ćemo bez carine izvoziti sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove, pivo, vodu. Ti proizvodi čine 60 odsto liste domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina. U tu grupu između ostalog spadaju i uljarice i mineralna voda.

Za 16% proizvoda sa liste, carine će se do potpunog ukidanja, smanjivati narednih pet godina. Na njoj su sveže i sušeno povrće, od voća – kruška i grožđe, potom žvake, voćni sok, kečap, i neki konditorski proizvodi. Država možda najveći zamajac očekuje u izvozu vina. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da će to značiti za našu ekonomiju, privredu, nova radna mesta kao i, kako je istakla, za nesigurnost koja se trenutno uvukla zbog situacije na tržištu gde se poslovni partneri menjaju.

- Primera radi, vino se danas carini po stopi od 42%. U narednih pet godina to će biti nulta stopa - naglašava Tanaskovićeva.

Za dve decenije, izvoz srpskog vina u Kinu porastao je sa 80 na 380.000 litara. Prodajemo im uglavnom vino dobrog kvaliteta za oko sedam evra po boci. Stručnjaci kažu da su spremni da plate i više.

Prof. dr Darko Jakšić sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi ukazuje na to da je prednost u činjenici da EU nema ovakav sporazum sa Kinom.

- Tako da se mogu očekivati i ulaganja domaćih, ali i investitora iz Evropske unije – da se uz pomoć ovog sporazuma poveća i površine pod vinogradima, ali i da se osnuju nove vinarije kojih je sve više i više, skoro 500 u ovom trenutku - ističe Jakšić.

I u Privrednoj komori očekuju da bi sporazum mogao da dovede nove investitore koji bi dodali vrednost srpskoj izvoznoj listi koja je trenutno uglavnom sirovinska. Inače, srpskim proizvodom smatra se onaj koji je napravljen od najmanje 51% domaće sirovine.

- To su pre svega sveže voće i povrće, određene količine mesa što je značajan podsticaj za obnavljanje stočnih fondova koji su značajno kalirali poslednjih 10 godina - kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Od industrijskih proizvoda iz Srbije u Kinu bez carine će ići proizvodi od gvožđa i čelika, kotlovi za centralno grejanje, pumpe za gorivo, hidraulična turbina, bela tehnika, sedišta, drvo, farmaceutski i kozmetički proizvodi, sredstva za čišćenje, proizvodi od plastike, mineralna đubriva, tekstil.

U narednih pet godina biće ukinute i kineske carine na srpske kablove u auto-industriji, auto-gume, keramičke pločice, klima-uređaje, zamrzivače, toplotne pumpe, viljuškare.

- Ovde postoji značajna šansa da privučemo deo evropskih patnera koji bi videli kao kapiju, centar prodora ka istoku. To mogu biti građevina, poljoprivreda, IT komponente - napominje doc. dr Veljko Mijušković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Po stupanju sporazuma na snagu, Kinezi će nam bez carina izvoziti žive životinje, palmino ulje, pirinač, šitaki pečurke, kelj, špargle, plavi patlidžan, kokosov orah, banane, ananas i avokado. Liberalizaciju će sačekati kupus, sojino brašno, mešavine povrća.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.