NavMenu

Brskovo će biti jedan od vodećih rudnika cinka u Evropi - Planirana vrednost izvoza blizu 100 mil EUR godišnje, uposliće 550 ljudi

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.02.2023. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
U rudnik Brskovo do sada je uloženo 25 mil EUR, tokom rada u njemu će biti zaposleno 550 ljudi, a tokom izgradnje i više od 700, kazali su predstavnici kompanije Tara Resources koji realizuju ovu investiciju u Mojkovcu.

- Kada počne sa radom, rudnik će generisati pribiližno 100 mil EUR izvozne prodaje godišnje i to će povećati ukupan crnogorski izvoz za više od 20% - naveli su iz kompanije.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Dritan Abazović je zajedno sa ministrima i predsjednikom Opštine Mojkovac Veskom Delićem posjetio rudnik Brskovo, gdje su razgovarali sa izvršnim direktorom Ričardom Bofijem i menadžerkom za odnose sa Vladom Ratkom Sekulović.

U saopštenju se navodi da je riječ o najvećoj investiciji u Mojkovcu, koja je od velikog značaja za ovaj grad, Crnu Goru, ali i šire.

- Pokretanje rada rudnika Brskovo investicija je vrijedna 150 mil EUR. Planirani direktni prihod Crnoj Gori iznosiće 150 miliona od poreza i koncesionih naknada tokom 17 godina radnog vijeka, dok će godišnji prihod od poreza biti od 5 do 7 mil EUR, pa je očekivano da Brskovo postane najprofitabilnija kompanija u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Godišnja koncesiona naknada koja će ići u budžet Opštine Mojkovac biće oko 3 mil EUR i ona će udvostručiti budžet ove opštine.

- Rudnik Brskovo će proizvoditi prosječno 45 kt cinka, 10 kt olova i 3 kt bakra i on će biti jedan od vodećih rudnika cinka u Evropi. Važno je istaći da su predviđeni kvaliteti koncentrata privukli interesovanje više međunarodnih trgovačkih firmi i topionica - kazali su predstavnici kompanije.

Brskovo je, naveli su, započelo sa primjenom strategije za obuku i zapošljavanje većine zaposlenih na lokalnom nivou i zahtijevaće od izvođača radova da sarađuju sa lokalnim podizvođačima.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo što se radi na unapređenju planskog dokumenta i očekuje da uskoro bude završen i prihvatljiv za Vladu, posebno u dijelu ekoloških kriterijuma.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.