Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Marko Popović, menadžer predstavništva barske luke - AD Port of Adria je siguran partner u nesigurno vreme

Negativne efekte i posledice izazvane pandemijom Covid-19 u svetu još uvek je jako teško sagledati i sumirati. Visoka stopa inflacije, eksponencijalni rast cena, nedostatak osnovnih sirovina i energenata samo su deo svakodnevnih izazova i tema u protekle dve i po godine. Sitacija u Ukrajini samo je dodatno zakomplikovala već tešku situaciju, dodatno produbila globalnu krizu i uticala na povećanje neizvesnosti i nesigurnosti.

Globalna kriza u prvi plan izbacila je sve nedostatke i ograničenja globalne logistike i lanaca snabdevanja, pa su nedostaci transportnih kapaciteta, limiti glavnih transportnih ruta, veliki disbalans ponude i potražnje roba, kao i višestruko povećanje tranzitnog vremena sa jedne i troškova transporta sa druge strane, postali nova svakodnevnica.

Pomorske luke, kao vitalna i nezaobilazna čvorišta svakog lanca snabdevanja, trpe izrazito veliki pritisak, izazvan neujednačenim talasima povećanja obima pretovara tereta, nedostatkom skladišnih i pretovarnih kapaciteta i ograničeničenom propusnom moći, koji za posledicu donose značajano produženje trajanja operacija sa robom ili nemogućnost realizacije planiranih i ugovorenih poslova.

Čini se da je danas izbor pouzdanog i sigurnog parnera važniji nego ikada pre. Na ovu temu razgovaramo sa Markom Popovićem, menadžerom predstavništva barske luke AD Port of Adria, za Srbiju.

(Foto: Marketing PoA)


AD Port of Adria Bar je od nedavno uspostavila svoje predstavništvo u Beogradu, namenjeno tržištu Srbije?

- Strateški, istorijski i razvojno posmatrano, Srbija predstavlja "kičmu" poslovanja čitavog lučkog područja u Baru. U širem kontekstu, od trenutka uspostave, dolaska i pretovara prvih brodova, luka Bar je planirana i građena upravo na temelju privrednih potencijala Srbije i njenog užeg regiona, što Srbiju čini glavnim gravitacionim tržištem ove luke. Težnja Port of Adria je negovanje i unapređenje odnosa sa svojim najznačajnijim, prirodnim i tradicionalnim partnerom. Kao jedna od retkih luka, na koje se tržište Srbije oslanja u širem regionu, sa direktnim predstavništvom u Srbiji, Port of Adria želi da bude još bliže svojim partnerima, bolje razume njihove potrebe i ponudi stabilnu i sigurnu uslugu, usklađenu sa njihovim prioritetima, što je danas i najvažnije.


Šta su prednosti AD Port of Adria u odnosu na ostale luke na koje se tržište Srbije oslanja?

Prednosti AD Port of Adria možemo podeliti u dve kategorije:

- tradicionalne prednosti, a to su geografski položaj (luka Bar je smeštena na samom ulazu u Jadransko more, na razdaljini od 976 Nm do Sueckog kanala i 1190 Nm do Gibraltara, i najbliža je veza tržišta Srbije i užeg regiona sa Jadranskim morem i Mediteranom) i infrastruktura (putna i železnička povezanost sa glavnim zaleđem). U odnosu na luke severnog Jadrana, tranzitna vremena plovidbe (odnosno ukupna tranzitna vremena za robu), u zavisnosti od "rutinga" brodara, broja luka u "ticanju" i vremenu zadržavanja na iskrcaj i ukrcaj, mogu biti značajno kraća.

- i prednosti luke koje su posebno postale važne u Covid eri kao što su kratko vreme čekanja na vez broda, vreme trajanja operacija ukrcaja / iskrcaja tereta, kao i skladišni i pretovarni kapaciteti kojima Port of Adria raspolaže. Pored velikog opterećenja kojima su izložene ostale luke na glavnim pravcima koje tržište Srbije koristi, tu je i veliko opterećenje železničkih transportnih pravaca ka istim, koje predstavlja sve ozbiljniji problem lokalnom lancu snabdevanja, a u velikoj meri čini prednost Port of Adria, odnosno logističkog pravca ka Baru. Korišćenjem ovog pravca, moguće je značajno uticati kako na skraćenje tranzitnog vremena, tako i na stabilnost.

Ro Ro terminal
Ro Ro terminal (Foto: Marketing PoA)

Kako AD Port of Adria može da doprinese stabilnosti lanca snabdevanja tržišta Srbije?

- Port of Adria obavlja delatnost pretovara i skladištenja kontenera i svih vrsta generalnih tereta, na ukupnoj površini od 52 ha, celovito integrisane infrastrukture. Celokupna delatnost obavlja se preko pet zaokruženih, potpuno opremljenih tehnoloških celina: kontenerski terminal, terminal za generalne terete, Ro Ro terminal, drvni terminal i terminal za kruzere, na ukupno devet vezova. Na svim dokovima moguće je istovremeno vezati različite tipove brodova, dozvoljenog gaza do 11m.

Posedujemo 12 zatvorenih skladišta površine 76.732 m2 (pojedinačne površine od 5.000 m2 do 8.000 m2), kao i 163.390 m2 otvorenog skladišnog prostora. Železnički koloseci povezuju svaki brodski vez i skladište, tako da je moguć direktni drumsko-železničko-brodski pretovar.


(Foto: Marketing PoA)

Port of Adria je članica Global Ports Holding-a, koje je od procesa privatizacije do danas uložilo više od 28 mil EUR u razvoj poslovanja ovog terminalnog operatora u Baru. Implementiran je novi informacioni sistem koji u potpunosti automatizuje procese unutar luke i eksterne povezane sisteme, izvršena je nabavka sredstava mehanizacije (viljuškari, tegljači, prikolice, mobilne dizalice), urađena sanacija i ojačanje konstrukcije obale kontenerskog terminala, nova Ro Ro rampa, izgrađena frigo stanica za kontenere sa preko 200 priključaka, uz implementirane međunarodne standarde ISO 9001, 14001 i 45001. Nabavkom novog STSG kontenerskog krana i mobilne dizalice 80t za pretovar kontenera i generalnih tereta, produktivost rada na kontenerskim brodovima (broj pomaka kontenera) značajno je podignuta. Time je dodatno skraćeno vreme zadržavanja brodova u luci, što je danas, posebno, svima važno. Luka je opremljena viljuškarima nosivosti 3t-45t, i tržištu nudi širok spektar pretovarnih usluga, pražnjenje/punjenje kontenera, dodatne radnje (PTI, pranje, čišćenje, popravke kontenera, vaganje, paletizacija roba i sl). Celokupno područje AD Port of Adria pokriveno je video nadzorom, čime je obezbeđen visok stepen sigurnosti za robu. Takođe, celo područje luke Bar poseduje visok razvojni i investicioni potencijal.


Drvna građa ima poseban tretman u luci?

- Ukupna površina terminala namenjenog skladištenju drvne građi je 5,8 ha. Kapacitet otvorenog skladišnog prostora iznosi 45.000 m2, dok je kapacitet natkrivenog skladišta 21.213 m2. Kompanija pruža sve vrste dodatnih usluga slaganja i sortiranja, vezivanja obruča, baliranja sa vezivanjem, označavanja, itd. Godišnji kapacitet procenjen je na 100.000 m3.

Skladištenje drvne građe
Skladištenje drvne građe (Foto: Marketing PoA)


Zbog čega su AD Port of Adria i Bar važni za tržište Srbije?

- Za svaku državu veza sa morem i izlaz na more je strateško pitanje. U tom kontekstu razvoj i jačanje veza sa što većim brojem luka i jačanje logističkih kapaciteta predstavlja jedan od glavnih ekonomskih prioriteta. Bar tradicionalno predstavlja tačku jake veze sa zaleđem, dok svojim potencijalima AD Port of Adria ima sposobnost da odgovori rastućim zahtevima tržišta Srbije koje je poslednjih godina u ekspanziji. Stabilnim i kontuniranim korišćenjem ovog pravca, dodatno se utiče na unapeđenje celokupnog kvaliteta logistike na tržištu Srbije, a dodatno se povećava i stabilnost samog lanca snabdevanja.


Kakva je trenutna povezanost AD Port of Adria sa tržištem Srbije?

- Železnička infrastruktura od granice Srbije sa Crnom Gorom do luke Bar je u dobrom stanju i trenutno je pravac sa najmanjim stepenom opterećenja u odnosu na ostale pravce ka Srbiji. Pruga je u potpunosti elektrificirana, a isto se odnosi i na celokupan pravac Beograd - Bar, uključujući železniču infrastrukturu kroz Srbiju i Crnu Goru. Najveći izazov na ovom pravcu predstavljaju veliki usponi pruge i značajno manji kapacitet robe koju je moguće prevesti po vozu, a koji je posledica kvaliteta vučnih sredstava kroz Crnu Goru. Ako imamo u vidu da se i tržište Crne Gore otvara za privatne operatere (više železničkih operatera je u procesu licenciranja u Crnoj Gori), vrlo brzo se očekuje značajno povećanje kapaciteta vuče, sve ukupnog kvalieta i do 30% mogućeg povećanja kapaciteta po vozu. Takođe, na graničnom prelazu Bijelo Polje biće objedinjeni železnički granični prelaz Srbije i Crne Gore, što će u perspektivi dodatno uticati na porast kvaliteta, brzine svih operacija i skraćenja tranzitnih vremena.

I pored svih izazova u prethodnom periodu, AD Port of Adria povezana je redovnim železničkim intermodalnim servisom sa Beogradom (Nelt terminal), koji saobraća jednom nedeljno. Servis je aktivan poslednje dve godine u organizaciji našeg partnera GEFCO Srbija.

Što se tiče drumske infrastrukture, primera radi, Bar je za Beograd najbliža pomorska luka. Veliki problem predstavlja to što glavni privredni centri u Srbiji nisu povezani auto putem sa Barom. Ove godine očekujemo otvaranje prioritetne prve deonice auto puta Bar - Boljare, kroz Crnu Goru, što će zajedno sa deonicom autoputa Miloš Veliki, Beograd - Čačak, koja je otvorena za saobraćaj, značajno unaprediti kvalitet i skratiti vreme putovanja. Imajući u vidu brzinu razvoja putne infrastrukture u Srbiji, završetak projekta autoputa Miloš Veliki, te investicione planove Crne Gore u vezi sa deonicom Bar - Boljare, verujemo da će kompletan pravac kroz nekoliko godina biti u potpunosti aktivan, što će značajno dobrineti potpunom razvoju, povećanju kapaciteta i propusne moći i skraćenju vremenu putovanja.

(Foto: Marketing PoA)

Koliko tržište već sada prepoznaje potencijal AD Port of Adria?

- Ponosni smo na napredak ostvaren u periodu nakon privatizacije, i dosadašnji stepen unapređenja u iskorišćenosti lučkih kapaciteta. Naši strateški partneri sa kojima imamo dugogodišnju saradnju sa tržišta Srbije, a koji su prepoznali naš kvalitet, su HBiS Group Smederevo, Gorenje - Hisense Valjevo, Impol Seval Sevojno, FIAT Kragujevac, Philip Morris, Coca-Cola HBC Srbija, HEINEKEN Srbija, Agromarket Kragujevac, ZiJin Bor...

Logističke kompanije iz Srbije, prisutne su takođe i redovni su korisnici usluga Port of Adria, tu su Milšped, Agent Plus, Transfera, Cargo-partner, DHL, Kuhne+Nagel, Gefco...

Port of Adria povezuje globalnu pomorsku mrežu koridora, sa prekrcajnim centrima u Mediteranu. Vodeći svetski operateri MSC, CMA CGM, Hapag Lloyd, X Press Line nedeljno tiču luku prema precizno utvrđenom rasporedu.

Ključne vrednosti Port of Adria, uz buduće promene infrastrukturnih logističkih koridora regiona, prvenstveno autoput Bar-Beograd, otvaraju šansu razvoja i prosperiteta u delu operativnosti logističara i robnih tokova prema Baru.

Uvereni smo da će kroz međusobno poverenje i kontinuiran razvoj saradnje, Port of Adria pružiti tržištu Srbije ne samo dobru alternativu, već i osnov za razvoj distributivne mreže za uži i širi region, uz siguran i stabilan transportni pravac.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak