NavMenu

U Evropi cene nekretnina pale i do 17% - U Srbiji pad svega 1,8%

Izvor: Biznis.rs Četvrtak, 22.02.2024. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)

Globalne cene nekretnina pale su u trećem kvartalu 2023. godine za 2,1 odsto međugodišnje, na agregatnom i realnom nivou. Zanimljivo je da su realne cene kuća i stanova nastavile da padaju u razvijenim ekonomijama (-2,7 odsto u proseku) brže nego u zemljama u razvoju (-1,6 odsto).

Međutim, još uvek postoje značajne razlike među pojedinim državama istog ekonomskog statusa. Pa tako, među razvijenim zemljama indikativno je da su cene bile relativno stabilne u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, dok su oštro pale u evrozoni, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS).

U poređenju sa cenama neposredno nakon Velike finansijske krize 2008. godine, dakle za proteklih 15 godina, globalne cene nekretnina porasle su u proseku 23 odsto – i to 33 procenta u razvijenim zemljama, a 16 odsto u ekonomijama u razvoju, s tim da, kao što je pomenuto, ove potonje sada nadoknađuju tu razliku.

Globalnu sliku donekle popravlja situacija u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u regionu Bliskog istoka (pre novih sukoba u pojasu Gaze) i delova Afrike.

Cene nekretnina su najveći pad zabeležile u Luksemburgu (čak 17 odsto), u Nemačkoj (-15 odsto), te Finskoj, Mađarskoj i Slovačkoj (sa po -12 odsto).

Nasuprot tome, vrednosti kuća i stanova najbrže su rasle u Turskoj (+21 odsto), gde je visoka inflacija pogurala i realne cene naviše, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (+17 odsto), Grčkoj (+9,0 odsto, posledica oporavka turizma u ovoj zemlji nakon pandemije), te Filipinima (+7,0 odsto) i Meksiku (+6,0 odsto).


Među zemlje od kojih BIS redovno uzima zvanične statističke podatke spada i Srbija. Republički zavod za statistiku (RZS) poslednje je prikazao podatke za prvo polugodište 2023. godine, i oni u suštini potvrđuju trendove koje je objavila Banka za međunarodna poravnanja.

RZS je saopštio da je prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u prvom polugodištu 2023. godine iznosila 214.017 dinara, što predstavlja smanjenje od 1,8 odsto u odnosu na drugu polovinu 2022. godine.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 52.481 dinar po m² u Bujanovcu do 489.634 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Naravno, i dalje je kvadrat novogradnje najskuplji u srpskoj prestonici, ali po visokim cenama izdvajale su se i novosadske opštine, Čajetina, niška Medijana, Vrnjačka Banja i Sokobanja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.