NavMenu

Uz kuću Nikole Nestorovića u Beogradu nići će moderan stambeno-poslovni objekat (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2023. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Idejno rešenje / Centar za planiranje urbanog razvoja)
Ulica Kneza Miloša u Beogradu dobiće novi stambeno-poslovni objekat na broju 42. Projektovan je kao dvostrano uzidan objekat u odnosu na bočne granice parcele - spratnosti 2Po+Su+P+5 (korpus ka ulici) i 2Po+Su+P+6+Ps (korpus ka dvorištu).

Projektovano je ukupno devet stambenih jedinica i tri poslovna prostora u suterenu i tri nadzemne etaže, svi orijentisani prema ulici Kneza Miloša.

Parceli se pristupa odvojenim kolskim i pešačkim prilazom iz ulice Kneza Miloša.

Kako je navedeno u urbanističkom planu, korpusi su povezani središnjim komunikacionim jezgrom. Razvija se po dubini parcele i projektovan je tako da je u što je moguće većoj meri orjentisan prema postojećem objektu na KP 960, kako bi se što više "povukao" od spomenika kulture (kuće Nikole Nestorovića) i omogućio prostorni komfor i bolje sagledavanje svih vrednosti kulturnog dobra.

U neposrednoj blizini predmetne parcele, u Kneza Miloša 38, nalazi se neorenesansni objekat ambasade Republike Poljske koji, takođe, ima status objekta pod prethodnom zaštitom.

- Dakle, susedni objekti su raznovsrsni po svojim namenama, horizontalnim i vertikalnim gabaritima, ali svi imaju značajnu istorijsku i arhitektonsku vrednost, te je uklapanje planiranog objekta u ambijentalni kontekst kompleksno i važno - ističe se u dokumentaciji.

Funkcionalno objekat je podeljen na tri celine - podzemnu garažu sa tehničkim prostorijama, poslovni i stambeni deo objekta - sa dva komunikaciona odvojena jezgra za stambeni i poslovni deo.

U podzemnim etažama smeštena su tri nivoa garaža i tehničke prostorije dok se u suterenu nalaze ostave poslovnog prostora i stambena jedinica orijentisana ka dvorištu.

U prizemlju objekta nalazi se ulazni hol sa komunikacionim jezgrom, stan orijentisan ka dvorištu i poslovni prostor sa svojom komunikacijom orijentisan ka ulici. Slična funkcionalna organizacija u pogledu stambenog i poslovnog prostora ponovljena je i na prvom i drugom spratu dok su svi ostali spratovi objekta isključivo stambeni.

Ukupna bruto površina objekta (nadzemne i podzemne etaže) je 3.136,17 m2. Predviđena su 23 parking mesta.

Investitor je privatno lice, a obrađivač urbanističkog plana Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP Beograd, koji je izradio i idejno rešenje.


Kuća Nikole Nestorovića

Kuća Nikole Nestorovića, istaknutog arhitekte i profesora univerziteta, podignuta je 1903. godine. On je objekat projektovao i u njemu živeo.

Kako je u dokumentaciji preuzeto sa sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, zgrada predstavlja retko sačuvan primer porodične kuće koja odražava veoma visok stepen stambene kulture u razvoju srpskog građanskog društva na početku 20 veka.

Po svojoj prostornoj kompoziciji i unutrašnjoj dekoraciji, centralnim rešenjem trotraktne osnove sa podrumom, prizemljem i potkrovljem, kuća čini jedinstvo sa simetrično koncipiranim vrtom. Oblikovana je u maniru akademizma 20. veka.

Estetski kvaliteti se posebno ogledaju u bogatoj arhitektonskoj plastici. Glavna fasada ukrašena je ornamentikom u stilu baroka čiji je autor likorezac Franja Valdman.

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, ova kuća je proglašena za spomenik kulture.


A. K.


Fotogalerija
Kneza Miloša 42
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.