NavMenu

REBEC 2023: Da li je vreme za investiranje u premijum nekretnine i kakav luksuz traže kupci?

Izvor: eKapija Utorak, 20.06.2023. 09:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: giovanni gargiulo from Pixabay)Ilustracija
Luksuzni stambeni kompleksi sve su primaljiviji i to ne samo za stanovanje, već i za investiranje, čulo se na panelu održanom u okviru REBEC 2023. Na pitanje da li je pravo vreme za investiranje u luksuzne stambene objekte, odgovor je, da dok god postoje kupci, investitori će imati posla.

- Klijenti sa kojima radim žele da plate za svoje posebne želje i zahteve, i to je svojevrsna privilegija, raditi na takvom projektu i izraziti sebe na način koji će klijentu pružiti dodatnu uslugu. Iz iskustva u razvoju nekretnina u ugosteljskom sektoru, shvatila sam koliko je značajna usluga. Prevedeno na projekte stambenih nekretnina i privatne klijente, to znači nešto što donosi dodatnu vrednost u njihove živote. Koraci u dizajnu takvih nekretnina nikada nisu jedinstveni, a nekad je potrebno nadmašiti očekivanja klijenata, ili ih pomiriti. Imala sam kao klijente par koji ne želi iste stvari, pa je tu uloga dizajnera da pronađe kompromis između njihovih zahteva - rekla je Milica Puričeli (Milica Puricelli), Puricelli Design Architect (Non Eu), Interior Designer, Founder & Principal.

Dodala je da su za nju značajne tri tačke saradnje sa privatnim klijentima.

- Jedna od njih je da otkrijete koje su to njihove skrivene, neizgovorene želje. To zahteve određene veštine kako biste u kratkom periodu, tokom početnih razgovora saznali šta žele. Druga važna stavka jeste svakako iskustvo i komfor, a poslednja se odnosi na pojačanje svesti o blagostanju. Sve više privatnih stambenih objekata ima velnes i spa koji su na nivou onih u hotelima - istakla je.

Uros Đaković, Regional Director RealPad, Serbia, istakao je da njegova kopmanija iz pomoć digitalnih alata pomaže investitorima da predstave kupcima projekte. Kupac ima sve informacije, a projekat je predstavljen na najbolji mogući način.

- Pomažemo onima koji se bave razvojem nekretnina da "ožive projekte". Sve te luksuzne projekte moramo da predstavimo kupcima. Oni žele da znaju kako će tačno da izgleda. Uz pomoć našeg digitalnog alata mogu da budu potpuno svesni čitavog okruženja, komšiluka, na primer gde je škola, kao i da vide sve ostale detalje koje žele - rekao je Đaković.

Nicholas Bouiri, NGB Construction & Management, Romania RICS, Partner naveo je da njegova kompanija trenutno investira u luksuzni komples od 150 vila u severnom delu Bukurešta i 35.000 m2 luksuznih stanova u Konstanci.

Smatra da je pri planiranju luksuznih projekata najvažnija kontrola troškova.

- Cost control je sve. Važno je da se svi uključe i da se nađe zajedičko rešenje na osnovu budžeta, i onoga što se smatra luksuznim. Na budžet utiče lokacija ali i dodatna vrednost koja se dodaje konkretnom projektu - navodi Bouiri.

Tržište luksuznih nekretnina u Rumuniji, kako kaže napreduje, a najveći izazov je problem radne snage, pa tako u Rumuniji rade radnici iz Vijetnama.


Šta je danas luksuz?

Očekivanja o tome šta je luksuz promenila su se u odnosu na period pre pandemije, a razlikuju se i u zavisnosti od regiona.

- Sada su elementi spa i velnesa više prisutni u privatnim kućama, dobar kvalitet vazduha, osvetljenja, to je ono što klijenti zahtevaju - rekla je Puričeli.

Navodi i da primeđuje razliku u planiranju projekta između klijenata u ovom regionu i onih u Evropi.

- Klijenti ovde manje razumeju potrebu za svim onim pripremnim razgovorima i sastancima. Ovde se dešava i da kažu: ne želimo da znamo koliko će da košta jer onda možda i ne bismo toliko potrošili. U inostranstvu žele da unapred znaju koliko će projekat da košta.

Pitanje je, dodaje i koliko tehnologije zapravo želimo u domovima. Danas, kad je sve moguće prepustiti tehnologiji, treba naći balans.

Klijenti u regionu se, kako kaže, sve više se okreću i eneregetskoj efikasnosti i održivosti.

Sve više ljudu u Rumuniji može da priušti luksuzne stanove, istakao je Bouiri.

- U Rumuniji je najvažnija lokacija, pa brend, slika, ime, onda kvalitet. Sve više projekata se okreće energetskoj efikasnosti - naovdi.

Uros Đaković je ukazao i na razliku u tome šta se smatra luksuzom između različitih kultura.

- Postoji razlika između Dubaija i Srednjeg istoka i sa druge strane Evrope u onome što se smatra luksuzom. Moglo bi da se kaže da oni idu korak ispred, ali je pitanje da li je to luksuz - visoke zgrade u kojima živi mnogo ljudi, ili lokacija. Zaista od kulture može zavistiti šta će se smatrati luksuzom - rekao je Đaković.

I. Žikić
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.