Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.01.2022.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nove zgrade na Novom Beogradu - Na uglu Trešnjinog cveta i Mihajla Pupina predviđena gradnja kule od 80 m (FOTO)

(Foto: PAGE Consortium/Plan detaljne regulacije)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda objavio je rani javni uvid povodom izrade PDR za deo novobeogradskog bloka 11a, kojim je na uglu Ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina predviđena izgradnja kule visine do 80 m.

Izradi plana detaljne regulacije za deo bloka 11a, kako se navodi, pristupilo se na inicijativu pravnog lica, privrednog društva Kantata iz Beograda, vlasnika parcela u okviru granice predloženog plana. Ukupna površina plana je oko 4 ha.

Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač PAGE Consortium doo.

U blizini parcele nalaze se objekat hotela Falensteiner, poslovni centar Danube, stambeno poslovni objekat Grawe, Kineski kulturni centar Konfučije i stambeno poslovni objekti.
(Foto: PAGE Consortium/Plan detaljne regulacije)
Na ovoj lokaciji se planira izgradnja "visokog objekta", a kako je navedeno u čl. 5 Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za deo bloka 11a, na uglu Ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina: "Ukoliko se planira izgradnja visokih objekata, za potrebe izrade Plana detaljne regulacije, potrebno je uraditi Analizu i potvrdu ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih objekata na predmetnoj lokaciji, a u svemu u skladu sa Planom generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd, celine I-XIX (Sl. list grada Beograda 20/16, 97/16, 69/17, 97/17 i 72/21 )."

- U skladu sa navedenim, urađena je Analiza, a izvod iz Analize je sastavni deo Elaborata za Rani javni uvid - piše u PDR-u.

U području koje se analizira, u neposrednoj okolini u radijusu od 250 m, postojeći objekti su različite spratnosti i volumena. Stambeni objekti su u formi dugačkih lamela ili slobodnostojećih objekata različite spratnosti u zavisnosti od tipologije bloka. Najviši su objekti u bloku 30 gde je grupacija solitera dijagonalno od predmetne lokacije spratnosti P+17.

U bloku 12 objekti su visine P+7+Ps, s tim što je ceo blok podignut na platformu visine jednog do dva sprata, čime se dobija utisak veće spratnosti i visine. Gabariti komercijalnih objekata su, kako se navodi u planu "mnogo veće površine od stambenih ili stambeno poslovnih objekata".

Predviđena visina kule na uglu parcele je 80 m, a kako se može videti iz orijentaciog prikaza planiranih kapaciteta, planirana je gradnja 14.000 m2 open space poslovnog prostora.

Kako je navedeno u planu, osnovna namena površina su mešoviti gradski centri koji podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Reč je o odnosu stanovanje:poslovanje 0-80%:20%-100%.

U prizemlju planiranih objekata obavezni su komercijalni sadržaji.

Rani javni uvid trajaće do 7. februara 2022. godine, a detalje pogledajte OVDE.
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE