Izvor: eKapija | Utorak, 21.09.2021.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zapušteni Višnjički venac postaće moderna urbana zona sa stambenim kompleksima na periferiji Beograda

(Foto: Google Maps/printscreen)
Sekretarijat za za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda objavio je na rani javni uvid izmene i dopune plana detaljne regulacije za Višnjički venac, na opštini Palilula, gde se predivđa da ovo trenutno zapušteno područje bude pretvoreno u moderno naselje sa stambenim kompleksima.

Kako se navodi u objavljenoj dokumentaciji, cilj izmena i dopuna plana za ovaj prostor jeste da se preispitaju mogućnosti urbanog razvoja i iskoriste potencijali kako bi se podigla atraktivnost zemljišta.

Prostor koji je obuhvaćen planom obuhvata površinu od 12,63 hektara, koji je u svom većem, centralnom delu, neizgrađen i obrastao vegetacijom. Na obodima prostora, tačnije jugoistoku i jugozapadu, nalazi se deo gde su izgrađeni pojedini objekti uglavnom namenjeni stanovanju, ali postoji i mali deo komercijalnih sadržaja. Na ovom području nalazi se i potok Despotovac, neuređeni vodeni tok obrastao šibljem i drugim biljkima koji će novim planskim rešenjem biti u potpunosti uređen.

U planu je da se kroz novi plan detaljne regulacije formira prostor za izgradnju novih objekata na površini od 8,34 hekatara. Predviđeno je da se grade objekti javnih službi i stambeni kompleksi sa komercijalnim sadržajima.

Kada je u pitanju izgradnja objekata javnih službi, u planu je da se oformi parcela za izgradnju dečijeg vrtića uz ulicu Darinke Jevrić. Kako se navodi, budući vrtić bi imao kapacitet za prijem 270 dece i ceo kompleks bi se prostirao na površini od oko 6.750 m2 što će sve biti detaljnije definisano izradom urbanističkog projekta.

Na severozapadnom delu prosotora biće formirana površina za izgradnju stambenih blokova sa komercijalnim sadržajima za koja su planom definisani parametri izgradnje. Navodi se da je moguće u okviru budućih blokova izgraditi komercijalne sadržaje iz oblasti trgovine, administracije i uslužnih delatnosti koje ne ometaju namenu prostora. Za objekte namenjene stanovanju predviđeno je da maksimalna visina iznosi 9 metara sa minimum 60% zelenih površina na parceli. Problem parkiranja biće rešen na površini parcele tako što će za poslovni i stambeni prostor biti obezbeđen odgovarajuću broj parking mesta.

Zarad povećanja atraktivnosti prostora, takođe u severozapadnom delu područja, definisani su i parametri izgradnje novih stambenih kompleksa. Kao i u prethodnom slučaju, biće moguća izgradnja komercijalnih sadržaja koja ne stvaraju buku i ne remete osnovnu funkciju. Maksimalna visina objekta takođe je propisana na 9 metara, s stim što je prediđeno da se jedan kompleks gradi na jednoj parceli sa minimum 60% zelenih površina. I ovde će parkiranje biti rešavano u okviru parcele.

Nedostatak ovog područja je nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura. Palanom je predviđeno da se izvrši rekonstrukcija Despotovačke i ulice Darinkse Jevrić u ukupnoj regulaciji od 10 metara. Na delu ulice Darinke Jevrić, koja će biti uz novoizgrađenu predškolsku ustanovu, ukupna regulacije iznosiće 12,5 metara. Takođe, planira se izgradnja novih saobraćajnica (Nova 1, Nova 2, Nova 3, Nova 4) koje će biti stambene servisne ulice sa ukupnom regulacijom od 9 metara. Pored izgradnje novih ulica, u planu je i uvođenje autobuske linije GSP-a koja će se kretati kroz rekonstruisanu ulicu Darinke Jevrić.

Inicijativu za izradu izmena i dopuna plana za ovo područje podneo je Dejan Lučić u ime grupe građana, a plan je izradilo preduzće MN Group.

N. Ignjatović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE