Izvor: eKapija | Sreda, 08.09.2021.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako bi mogao da izgleda prostor između ulica Mičurinove, Novosadskog sajma i Futoške?

(Foto: Print screen / Google maps)
Plan generalne regulacije prostora između ulica Mičurinove, Novosadskog sajma i Futoške u Novom Sadu obuhvata područje 22,68 ha.

Planom se obuhvaćeni prostor namenjuje višeporodičnom stanovanju srednjih gustina, porodičnom stanovanju, sportu i rekreaciji, javnim službama iz oblasti obrazovanja (predškolska ustanova i osnovna škola) i zdravstvenoj zaštiti, opštegradskim centrima, objektima javne namene u okviru gradskog centra i zelenim površinama.

Funkciju svih planiranih sadržaja obezbediće saobraćajna mreža, uklopljena u zatečeno stanje i usklađena sa planiranim potrebama gradske saobraćajne mreže.

U okviru planiranog porodičnog stanovanja izdvajaju se objekti porodičnih stambenih vila sa ambijentalnim karakteristikama, koje se nalaze uz Futoški park, koje doprinose atraktivnosti ove lokacije i koje je potrebno sačuvati.

Višeporodično stanovanje srednjih gustina planira se u istočnom delu prostora obuhvaćenog Planom uz ulice: Branislava Nušića, Ćirpanove, Кosančić Ivana, Devet Jugovića, Toplice Milana i Bore Prodanovića. Na ovom prostoru je u najvećoj meri izvršena transformacija prostora iz nekadašnjeg porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje srednjih gustina. Planirana spratnost objekata je P+2+Pk do P+4+Pk. Planira se izgradnja objekata na parceli u zatvorenim, otvorenim i poluotvorenim blokovima postavljanjem objekata na ivici bloka.

Uz Ulicu Novosadskog sajma planira se zadržavanje objekata višeporodičnog stanovanja i planiraju se novi objekti spratnosti do P+3.

U okviru zona namenjenih stanovanju, znatno je učešće vanstambenih sadržaja, naročito u prizemljima objekata na važnim saobraćajnicama, uvećava se i broj objekata koji u celini imaju poslovne sadržaje, što je potrebno zadržati u narednom planskom periodu.


Predškolska ustanova

Predškolska ustanova nalazi se u Ulici Nikole Tesle, a kapacitet je 40 dece. Moguća je nadogradnja objekta tako da planirana spratnost objekta bude P+1+Pk. Nadogradnjom objekta obezbediće se prostor za oko 30 dece.

Potkrovlje objekta se planira za potrebe administracije i druge sadržaje koji nisu namenjeni za boravak dece i nastavnog osoblja.

U okviru planiranog kompleksa potrebno je postaviti dečije igralište, izgraditi površinu za sportske aktivnosti i urediti zelene površine sa zaštitnim zelenilom.


Osnovna škola Petefi Šandor

Uz Ulicu Novosadskog sajma, na broju 29, nalazi se kompleks Osnovne škole Petefi Šandor, koji se zadržava i planira se njegovo proširenje.

Kapacitet ove škole je oko 1.500 dece. Moguća je dogradnja objekta, tako da indeks izgrađenosti planiranog kompleksa bude do 40%, a planirana spratnost do P+2.

U istočnom delu kompleksa preporučuje se izgradnja otvorenih sportskih terena u okviru hortikulturno uređene zelene površine.


Partizan 2

U Ulici Uroša Predića broj 6 nalazi se kompleks namenjen sportu i rekreaciji Partizan 2. Planira se zadržavanje postojećeg glavnog objekta sa pomoćnim objektima u sadašnjem gabaritu i nadogradnja do spratnosti VP+1 (visoko prizemlje sa još jednim spratom iznad njega), što podrazumeva dogradnju još jedne etaže, kako bi se na taj način proširili kapaciteti potrebni za nove sale za vežbanje, svlačionice i slično, koje predlažu korisnici prostora.


Jodna banja

Kompleks namenjen specijalnoj bolnici za reumatske bolesti Jodna banja nalazi se u bloku 6, u Futoškoj ulici broj 68.

Ovim planom se uređuje severoistočni deo ovog kompleksa koji obuhvata planirani parking i izgradnju crpne stanice.


Kasarna

Uz Futošku ulicu nalazi se kompleks bivše kasarne "Dr Rudolf Arčibald Rajs", za koju se planira namena u okviru kulturnih, obrazovnih ili turističkih delatnosti (kulturni ili multimedijalni centar, likovne i zanatske radionice, ateljei, galerija, filmski centar i sl.), a sve u skladu sa potrebama Grada.


Neophodna izgradnja crpne stanice

U cilju poboljšanja funkcionisanja postojećeg kanalizacionog sistema, Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Novi Sad, u toku 2018. godine, izradilo je projekat odvođenja otpadnih i atmosferskih voda sa obuhvaćenog područja. Kroz izradu projekta došlo se do zaključka da je neophodna izgradnja crpne stanice, koja će ukupno prikupljene vode sa ovog prostora, prepumpavati ka mreži duž Futoške ulice. Realizacijom crpne stanice razrešiće se višegodišnji problem odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, na području oko Ulice Nikole Tesle.

Deo Nacrta plana generalne reguacije nalazi se na javnom uvidu do 21. septembra, na sajtu Grada, kao i u prizemlju poslovne zgrade Javnog preduzeća Urbanizam.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE