NavMenu

Niški đaci osmislili rukavicu koja olakšava komunikaciju osobama koje imaju problem sa sluhom i govorom

Izvor: RTS Utorak, 25.04.2023. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Nic Rosenau)Ilustracija
Učenici škole Mija Stanimirović u Nišu osvojili su drugo mesto na nadavno održanom republičkom takmičenju elektrotehničkih škola. Oni su osmislili elektronsku rukavicu pomoću koje bi svakodnevna komunikacija osoba koje imaju problem sa sluhom i govorom, bila mnogo lakša.

Rukavica za prevođenje znakovnog jezika koristi se jednostavno.

- Imamo određene senzore koji računaju ugao šake i prstiju. Kada se sve preradi u tojardino ploči, to se šalje na blutut i onda sve staje na telefon - objašnjava Luka Rakić, učenik IT smera.

- Priđe vam konobar i vi hoćete da naručite čaj. Vi njemu pokažete na znakovnom jeziku, ali on to ne razume tako da bi tu primenu imala rukavica, povežemo telefon sa rukom, pokažemo konobaru telefon - kaže Nikola Ranđelović, IT smer.

Tročlani tim, radio je na ovom projektu nekoliko meseci, često do duboko u noć, ali se trud, kažu, dvostruko isplatio.

- U oba spektra sam zadovoljan, što sam naučio nešto novo i nadogradio svoje znanje i drugo što sa tim znanjem mogu ljudima da pomognem - naglašava Ivan Ćirković.

- Ovo je od ideje do realizacije dečiji proizvod, čak su i ove delove koje su štampali na 3d štampaču sami radili - ističe Aleksandar Stevanović, direktor ETŠ Mija Stanimirović u Nišu.

Prototipu ove rukavice tek predstoji dorada, a koliko bi primenljiva mogla da bude možda najbolje govori podatak da u Nišu ima 400 registrovanih gluvonemih osoba, i pretpostavlja se, još toliko neregistrovanih kojima su na raspolaganju svega dva licencirana tumača znakovnog jezika.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.