Izvor: eKapija | Sreda, 22.06.2022.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nataša Grdinić, izvršna direktorka CMM Investment Consulting Group - U naredne dve godine realizovaćemo nove projekte na 30.000 kvadrata

Nataša Grdinić
Nataša Grdinić (Foto: Privatna arhiva)
Veliki bum na tržištu nekretnina u Crnoj Gori koji se desio 2007. godine ohrabrio je Natašu Grdinić da sa svojim partnerom osnuje kompaniju CMM Investment Consulting Group. Od firme sa svega tri zaposlena, kompanija je danas prerasla u pravi međunarodni holding koji svojim klijentima pruža brojne usluge i realizuje značajne investicije širom Crne Gore. Upravo sada, kompanija za tržište priprema projekte na 30.000 m2 koji će biti realizovani u naredne dve godine. U narednom periodu, planiraju i otvaranje novih predstavništava u svetu, a nastaviće i aktivno da ulažu u Crnu Goru.

Put od malog prodajnog tima do međunarodne kompanije nije bio lak, kaže Nataša za eKapiju. Međutim, urpkos dve ekonomske krize, pandemiji koronavirusa, a sada i ratu u Ukrajini, CMM Investment Consulting Group i dalje nastavlja da širi svoj tim. A ove godine obeležili su i važan jubilej - 15 godina poslovanja.

- Sa velikim ponosom ove godine slavimo 15 godina od osnivanja kompanije CMM Investment Consulting Group. Odluka da pokrenem biznis tada je bila prilično laka, teži deo je bio kako. Kompaniju smo pokrenuli zajedno moj poslovni partner Milan Milenković, sa kojim i dan danas uspešno razvijam prvobitnu ideju, i ja. Da je ona bila uspešna svedoči činjenica da je sada već postala korporacija. A tada, ideja je bila razrađena, imali smo jasnu viziju i ostalo je "samo" da se snađemo kako da stvorimo početni kapital da bismo započeli delatnost. Nije bilo lako, međutim, ispravno postavljene vrednosti i principi na kojima smo utemeljili početak, pomogli su nam da samostalno i uspešno prevaziđemo izazove osnivanja i već na samom početku imamo jako dobre preporuke - kaže na početku razgovora za eKapiju Nataša Grdinić, jedan od osnivača i izvršna direktorka kompanije CMM Investment Consulting Group.

eKapija: Kako se razvijala kompanija tokom ovih 15 godina? Kako je tekao put od firme sa svega nekoliko zaposlenih do kompanije koja uspešno posluje na međunarodnom tržištu? U kojim sve zemljama poslujete?

- Od osnivanja kompanije do danas smo sve vreme išli uzlaznom putanjom, što ćemo nastaviti i u budućnosti. Od svega tri zaposlena na samom početku, CMM Investment Consulting Group je danas jedinstveni međunarodni holding, koji je za 15 godina svog rada postao kompanija punog ciklusa - od kreiranja ideje i koncepta projekta, do njegove izgradnje i realizacije. Kompanija se bavi pružanjem svih usluga vezanih za nekretnine u Crnoj Gori i Španiji. Naš put je bio veoma izazovan. Razvijali smo se uglavnom u vreme velikih svetskih ekonomskih kriza, koje smo uspešno savladavali, a one se i dan danas nastavljaju. Međutim CMM Investment Consulting Group konstantno povećava svoj tim i širi sferu delatnosti.

Uspehu holdinga je najvise doprinelo otvaranje kancelarija u Londonu i Moskvi i osnivanje dela kompanije, CMM Global, koji su klijente i investitore marketingom povezali sa investicijama i nekretninama u Španiji i Crnoj Gori. Sada imamo klijente iz Ujedinjenog Kraljevstva, Amerike, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Poljske, Češke, Skandinavije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Južne Afrike, Kine, Rusije, Ukrajine, Kazahstana i ostalih bivših sovjetskih republika.
Nataša sa poslovnim partnerom Milanom Milenkovićem
Nataša sa poslovnim partnerom Milanom Milenkovićem (Foto: Privatna arhiva)
eKapija: Zašto ste se odlučili da zakoračite baš u svet konsaltinga, investicija i nekretnina? Da li to znači da ste prepoznali pravi momenat za pokretanje poslovanja, s obzirom na to da je negdje baš u to vreme krenula ekspanzija tržišta nekretnina, a inostrani investitori počeli da otkrivaju Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju za ulaganje?

- U trenutku kada smo započeli delatnost jeste bio veliki "bum" nekretnina u Crnoj Gori. Ohrabreni situacijom iz 2007. godine, otvorili smo kompaniju i krenuli u taj izazov. Tada je misao bila da se bavimo posredništvom u prometu nekretninama. Veoma brzo nas je dočekala, prva za nas, velika svetska kriza, koja bi trebalo da nas obeshrabri. Međutim, uspešno smo je savladali i, čak, uspeli da razvijemo kompaniju sa još nekoliko dodatnih sektora. Tako da, ne mogu reći da je prepoznavanje trenutka bilo presudno. Više je odlučio u našu korist dobar strateški menadžment mog partnera i mene da prevaziđemo inicijalne poteškoće. Crna Gora i njene ljepote su bile osnova da ovo sve uspe i da privuče zainteresovane investitore kao destinacija. Tako je i danas.

eKapija: CMM Investment Consulting Group se primarno bavi investicijama u razvoj projekata i posredovanjem u prometu nekretninama. Možete li nam reći nešto više o uslugama koje pružate klijentima?

- Počela bih od posredovanja u prometu nekretninama. Od toga smo i započeli kompaniju. Danas predstavljamo najveći prodajni tim u Crnoj Gori, a sigurna sam da smo to i na Balkanu u ovoj sferi biznisa. Našim klijentima pomažemo da naprave najbolju odluku kako da ulože svoja sredstva, bilo da je u pitanju kupovina zemlje, kuće, stana, poslovnog prostora ili investiraju u razvoj projekata.

Kada je u pitanju razvoj projekata, naš Investment konstalting sektor vodi računa o našim klijentima. Nakon kupovine zemljišta, nudimo puni ciklus usluga - razrada biznis koncepta, projektovanje na osnovu razrađenog koncepta, dobijanje svih vrsta dozvola kako bi se otpočela gradnja, sama izgradnja i praćenje procesa izgradnje, i konačno tehnički prijem i uknjižba. Dok se proces realizacije projekta odvija, prodajni tim već na etapi dozvole pravi prodajni koncept i bavi se prodajom. Na taj način, čak i tokom izgradnje, investitor vraća svoja uložena sredstva u mnogo većem procentnom odnosu od očekivanog.

Sektor developmenta se bavi razvojem projekata kompanije i investicijama CMM Investment Consulting Group. Kompanija iza sebe ima veliki niz projekata, a sada za tržište pripremamo oko 30.000 m2 koji će biti realizovani u naredne dve godine. Svi naši projekti su rizorti zatvorenog tipa, sa mnoštvom sadržaja poput otvorenih i zatvorenih bazena, konferencijskih sala, spa zonom sa saunom, turskim kupatilom, slanom sobom, dečijim igraonicama, relaks joga zonom i slično.

Sektor properti menadžmenta je prirodno potekao iz svih gore navedenih delova kompanije i vodi računa o našim projektima kao i o svojini naših klijenata koji je ostavljaju u našim rukama sa punom poverenjem. Sektor za izdavanje je usluga koju smo pružili našim klijetima kako bi najbolje valorizovali svoje investicije, pa tako kupljene nekretnine preko nas mogu u okviru našeg aranžmana izdavati. Pored privatnog sektora posjedujemo i hotele i apart hotele, te se uspešno bavimo i turizmom.
Jedan od projekata koje razvija CMM Investment Consulting Group
Jedan od projekata koje razvija CMM Investment Consulting Group (Foto: Privatna arhiva)
Dizajnerskim rešenjima i opremanjem jedinica koje kupe naši klijenti bavi se naš sektor dizajna i opremanja, dok naši klijenti uz našu pomoć mogu dobiti i ekonomsko državljanstvo. CMM kompanija ima i svoj pravni tim koji se bavi svim pravnim pitanjima naših klijenata, pa uz pomoć njega mogu dobiti boravke, otvoriti kompaniju, legalizovati svoju nekretninu i iskoristiti bilo koju uslugu ili konsultaciju pravnog tipa.

Naročito se ponosimo uslugom koju nazivamo CMM VIP lifestyle Club. Ona predstavlja krov svih usluga koje klijent može da koristi nakon što postane vlasnik nekretnine koju kupi uz našu pomoć. CMM VIP lifestyle Club nudi uslugu konsijerža koji je na samo jedan klik udaljen od klijenta za bilo koje pitane vezano za njihov boravak u Crnoj Gori. Bilo da je to pomoć sa jezičkom barijerom, ukoliko su u pitanju stranci, poziv taksija, organizacija rođendana, ozbiljnija pitanja poput rešavanja spornih situacija bilo koje vrste, pomoć… sve ono sto može zadesiti osobu koja boravi u Crnoj Gori.

ekapija: Kako se razvijalo tržište Crne Gore tokom godina? Da li smo i dalje atraktivna destinacija za ulaganje ili je možda opalo interesovanje investitora? Odakle dolazi najveći broj investitora i u koje sektore najčešće ulažu?

- Od 2007, od kada ja profesionalno pratim tržište bilo je nekoliko uspona i padova. Značajan pad se dogodio 2008, usled ekonomske krize u svetu, kao i 2014. sa istim razlogom. Međutim, tržište Crne Gore je u stabilnom rastu poslednjih godina. Interesovanje investitora je veoma prisutno. Kako naša kompanija posluje na mnogim tržištima i u celom svetu promoviše crnogorske prilike, tako je i raznovrsno interesovanje u geografskom smislu. U poslednje vreme smo veoma aktivni u Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavno smo i izlagali na sajmu nekteretnina Place in the sun u Londonu.

Centralna Evropa je takođe jedno od tržišta odakle imamo veoma mnogo klijenata, Nemačka je posebno aktivna u tom smislu. Ali i ostale zemlje poput Amerike, Francuske, Švajcarske, Poljske... Najšešće investitaju u kupovinu nekretnina - stanovi, zemlja, kuće i poslovni prostori, a takođe je u poslednje vreme velika potražnja za hotelima.

eKapija: Šta biste savetovali potencijalnim investitorima, gde da ulažu kada je reč o Crnoj Gori? Da li najveći potencijal i dalje leži u nekretninama i turizmu?

- Trenutno su izgradnja i turizam najrazvijenije grane kod nas i najpristupačnije za ulaganje, pa samim tim i najpopularnije. Međutim, Crna Gora je zemlja sa neverovatnim prirodnim potencijalom, pa mi uspešno pospešujemo i ulaganje u ostale grane poput poljoprivrede, agrikulture i proizvodnje.

ekapija: U čemu se ogleda atraktivnost Crne Gore kao destinacije za ulaganje, a gde vidite najveće probleme na kojima bi država trebalo da radi, kako bi privukla veći broj investitora?

- Crna Gora je mala, pristupačna i kao što pomenuh, bogata neverovatnim prirodnim lepotama i resursima. Neprestano se razvija i samim tim je veoma atraktivna za ulaganje, da ne pominjem potencijal koji je pred njom zahvaljujući evropskim integracijama i predviđenom pristupanju Evropskoj uniji. Međutim, ima i izazova na tom putu razvoja, naravno. Veliku pažnju treba obratiti na poteškoće sa kojima se suočavaju investitori u smislu birokratije, koja dosta često utiče na to da se njihove investicije ne realizuju u predviđenom vremenu.

Kao lokalnog investitora i kompaniju, ni nas nažalost takve poteškoće ne zaobilaze pa smo i sada u situaciji da se neki projekti odlažu zbog neadekvatnog reagovanja institucija. Kako bismo kao turistička, a i investiciona destinacija ostali atraktivni, moramo veliku pažnju da posvetimo putnoj infrastrukturi.

U poslednje vreme se dosta radilo na podizanju životnog standarda u Crnoj Gori. Došlo je do promene u mesečnim primanjima, ali to i dalje nije bilo dovoljno da se promeni situacija sa odlivom omladine, talenata i radne snage. To je nešto na čemu smatram da treba intenzivno da se poradi, kako bismo u budućnosti mogli da odgovorimo zahtevima visokih standarda kojima stremimo, a i da razvijamo našu Crnu Goru u pravom smeru.
Sa proslave jubileja
Sa proslave jubileja (Foto: Privatna arhiva)
eKapija: Tokom protekle dve godine imali smo pandemiju koronavirusa, političku krizu u zemlji, a sada i rat u Ukrajini. Kako su se ove krize odrazile na poslovanje kompanije, ali i na investiranje uopšte? To naročito ako znamo da je tržište Rusije veoma značajno za Crnu Goru, i da veliki broj investitora dolazi upravo iz te zemlje.

- I ranije sam pomenula da smo se u krizama mi razvijali, tako je bilo i tokom pandemije. Tim naše kompanije je fantastičan. Zajedničkim snagama smo uspeli da reorganizujemo, unapredimo kompaniju, pojačamo marketing, uvedemo neke nove sisteme i ojačamo onlajn prodaju nekretnina koja nam i sada, posle pandemije, jako dobro služi. Tokom pandemije smo imali nekoliko aktivnih projekata koje uspešno privodimo kraju. Stoga bih rekla da je taj izazov služio da ojačamo, naučimo neke nove lekcije i zahvaljujući posvećenom i timskom radu sve uspešno prevaziđemo. Kada je reč o poslednjem izazovu - ratu u Ukrajini, on se odrazio na sve. Tržišta Ukrajine i Rusije su jako važna, pogotovo za turizam, a ostali smo skoro bez njih. Međutim zahvaljujući diverzifikaciji kojoj je CMM sklon, ali i ostalim tržištima na kojima poslujemo, težište i naše aktivnosti su se prenele na njih, pa mogu reći da se nije mnogo odrazilo na naše poslovanje.

eKapija: Najavljeno je i ukidanje programa ekonomskog državljanstva. Da li mislite da će se to odraziti na broj investicija?

- Mi smo zahvalni što je i trajalo ovoliko dugo, predviđeno je bilo ukidanje krajem 2021 godine. Nadamo se da će trajati do kraja 2022, jer je jako pozitivno uticalo na razvoj severa. Sad imamo veoma dobre hotele u Kolašinu i na Žabljaku, što će uticati na razvoj visokog turizma u tim predelima u budućnosti.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije CMM Investment Consulting Group za naredni period? Možete li možda da nam najavite neki novi projekat ili investiciju u Crnoj Gori?

- CMM Investment Consulting Group ne prestaje da se razvija. Osim otvaranja novih predstavništava u svetu i novih sektora u kompaniji, u budućnosti ćemo se aktivno baviti ulaganjem u Crnu Goru. Ovim i najavljujem sjajan projekat pod nazivom Royal View resort & spa, lifestyle concept od preko 20.000 m2, koji će sadržati čak tri bazena, zatvorenu teritoriju sa panoramskim pogledom na celu Budvu i mnogo sadržaja sa ponudom od pet zvezdica, rezidancijalnog karaktera. Početak izgradnje se planira krajem godine. Takođe planiramo nekoliko novih projekata u okruženju Budve koje ćemo uskoro objaviti.

Dragana Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE