Izvor: eKapija | Utorak, 21.06.2022.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nenad Gulevski, direktor prodaje za Zapadni Balkan kompanije Tetra Pak - Stvaramo najodrživiju ambalažu za hranu na svetu

(Foto: za Tetra Pak photo: n.babic)
Kompanija Tetra Pak ima jasnu viziju - kreiranje najodrživije ambalaže za hranu na svetu. Jedan od ciljeva u Evropi je da do 2030. godine bude sakupljeno 90% upotrebljene kartonske ambalaže, a da 70% bude reciklirano. Dva projekta na kojima trenutno rade su zatvarači neodvojivi od ambalaže i barijera napravljena od vlakana za kartonsku ambalažu.

O tome, ali i inovacijama i aktivnostima koje primenjuju u Srbiji, kao i izazovima u prehrambenoj industriji, razgovaramo sa Nenadom Gulevskim, direktorom prodaje za Zapadni Balkan.


Koliko je održivost važna za kompaniju Tetra Pak? Na koji način kompanija Tetra Pak primenjuje ekološke principe u svom poslovanju?

- Svesni smo da naš uspeh u budućnosti zavisi od naših mogućnosti da potrošačima pružimo bezbedne i održive proizvode, i posvećeni smo tome da budemo društveno odgovorni u poslovanju duž celog lanca vrednosti. Naš pristup održivosti je usađen u obećanje kompanije Tetra Pak da ŠTITI ŠTO JE DOBRO. U praksi ovo obećanje sprovodimo u delo tako što štitimo hranu, ljude i našu planetu. Jasno nam je da održiviju budućnost možemo stvoriti samo tako što ćemo istovremeno rešavati međusobno povezane izazove koji se odnose na životnu sredinu, društvo i ekonomiju, sa kojima se svi susrećemo. Kako bismo odgovorili na ove različite izazove radimo na tome da obezbedimo kontinuitet pakovanja, tehnologije i usluga za naše kupce pomoću kojih će oni moći da odgovore na rastuće potrebe tržišta.


Na globalnom nivou sarađujete sa startapima i obrazovnim institucijama u razvoju inovacija čiji je cilj smanjenje otpada, korišćenje obnovljivih materijala. Da li je ključ za ekološke izazove sa kojima se planeta suočava upravo u saradnji velikih kompanija, nauke i tehnoloških startapa?

- Kako bismo odgovorili na izazove u vezi sa prehrambenom industrijom, ali i bili predvodnici u oblasti inovacija, moramo se pomaći iz statusa kvo i nastaviti sa pomeranjem naših granica, radeći zajedno sa partnerima koji donose nove ideje i poglede na okruženje. U kompaniji Tetra Pak stalno istražujemo nova rešenja, nove kategorije hrane, kao što je na primer hrana biljnog porekla, nove sastojke hrane, kao što su enzimi uz pomoć kojih se smanjuje otpad hrane, ili novi metodi proizvodnje koji se nalaze izvan naših "osnovnih" kompetencija. Primera radi, sproveli smo preko 300 skrining analiza koje su rezultovale u više od 10 pilot projekata koji će biti istraživani. Podstičemo startap kompanije da nam predstave svoje ideje, kao i da se pridruže timovima koji su sačinjeni od predstavnika različitih industrija, kako bismo zajedno istražili sve mogućnosti. Prepoznajemo vrednost udruživanja sa stručnjacima širom ekosistema hrane, nauke i inženjerstva, kako bismo identifikovali nova rešenja i odgovorili na izazove koje intenziviraju izmene u lancu snabdevanja hranom.


Da li biste izdvojili neki projekat na kom trenutno radite?

- Uvek u vidu imamo celokupan ekosistem naših stejkholdera i stalno pratimo sve tržišne signale, kontinuirano osluškujući glasove naših klijenata i potrošača, kako bismo iskoristili sve trendove i zahteve kojima se oni rukovode. Kao dva najznačajnija i najsvežija primera istakao bih dva projekta na kojima trenutno radimo: zatvarači neodvojivi od ambalaže i barijera napravljena od vlakana za našu kartonsku ambalažu. Neodvojivi zatvarači predstavljaju naš odgovor na potrebu za smanjenjem otpada i takođe omogućavaju našim klijentima koji svoje proizvode prodaju na teritoriji Evropske unije da, značajno pre krajnjeg roka u julu 2024. godine, ispune zahteve Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, kroz primenu zatvarača koji se ne odvajaju od ambalaže nakon upotrebe. Ovi zatvarači takođe mogu doprineti smanjenju karbonskog otiska, ukoliko se proizvođači istovremeno opredele za opcije koje su napravljene na biljnoj bazi, od polimera dobijenih iz šećerne trske kojom se odgovorno upravlja, čime se istovremeno uvećava i procenat obnovljivog sadržaja u pakovanju. Plan je da do kraja 2022. godine neodvojivim zatvaračima opremimo oko 300 linija za pakovanje u Istočnoj Evropi. Nadamo se da ćemo na taj način industriji hrane i napitaka pomoći da pređe u brzu traku tranzicije ka nisko-ugljeničnoj, cirkularnoj ekonomiji. Drugi projekat na kom trenutno radimo su barijere napravljene od vlakana, umesto aluminijumskih barijera. Sloj aluminijuma koji se trenutno koristi u kartonskoj ambalaži za hranu ima ključnu ulogu u bezbednosti hrane, ali, iako je ovaj sloj tanji od ljudske dlake, on sam doprinosi trećini emisije gasova staklene bašte koji nastaju od sirovina koje se koriste u našim pakovanjima. Nakon uspešnog završetka 15-mesečne validacije komercijalne tehnologije zamene aluminijumske barijere onom baziranom na polimerima, sada prelazimo u sledeću fazu razvoja – testiranje barijere na bazi vlakana na kartonskim pakovanjima koja se nalaze na sobnoj temperaturi (ne hlade se). Ovaj korak predstavlja još jedan značajan pomak na našem dugoročnom putu razvoja aseptične ambalaže koja je u potpunosti obnovljiva, reciklabilna i karbonski-neutralna.

(Foto: Tetra Pak)

Sa kakvim izazovima se suočavate u nameri da pomirite želju za zaštitom životne sredine, kvalitet proizvoda, potrebe potrošača? Koliko je zapravo teško napraviti pakovanje koje će zadovoljiti sve bezbednosne i estetske kriterijume, uz smanjenje otpada i poštovanje ekoloških principa?

- Briga za životnu sredinu i rastući interes potrošača i kompanija iz prehrambene industrije za pitanja koja su povezana sa održivošću su, pre svega, velika motivacija za celokupnu industriju ambalaže. Za nas u kompaniji Tetra Pak fokus na održivost se prostire kroz ceo naš lanac vrednosti. Potrošači s pravom očekuju da hrana bude bezbedna, a to isto očekuju i distributeri, prodavci, kao i zakonodavci. To nije izazov, već realnost. Stoga neprekidno radimo na tome da našim klijentima omogućimo da imaju potpunu kontrolu nad proizvodnjom, od nabavke sirovina do postavljanja proizvoda na police maloprodaje. Na bazi našeg bogatog znanja i iskustva, takođe klijentima omogućavamo da primene, ili u nekim slučajevima, čak i da razviju svoje strategije održivosti. To znači da mogu da izaberu pakovanja koja se dobijaju od polimera na biljnoj bazi, čime se smanjuje njihov karbonski otisak. Takođe, podržavamo ih kroz opremu najnovije generacije, koja im pomaže da smanje otpad ili upotrebu vode ili energije. Kao što sam i napomenuo, kroz održive inovacije, kao što su papirne slamke ili neodvojivi zatvarači našim klijentima omogućavamo da prate evropske trendove i regulativu i da ostanu relevantni na tržištima na koja izvoze. Naša briga za bezbednost hrane nas obavezuje da održavamo najviše standarde i da omogućimo potpunu sledljivost proizvoda kroz ceo lanac vrednosti prerade i pakovanja hrane. Samo na ovaj način, kroz osluškivanje i odgovaranje na potrebe i zahteve potrošača, klijenata i zajednica u kojima poslujemo, možemo osigurati da će prehrambena industrija nastaviti svoj razvoj na održiv način.


Koliko je potrošačima važno da kompanije posluju po ekološkim principima?

- Globalno istraživanje potrošača*, koje je kompanija Tetra Pak sprovela krajem prethodne godine, i u koje je uključena i Srbija, pokazalo je da zabrinutost u vezi sa pitanjima životne sredine raste. 76% ispitanika u Srbiji je izjavilo da je zabrinuto u vezi sa pitanjima životne sredine. Glavni pokretači akcija koje se tiču životne sredine potrošača u Srbiji su osećaj odgovornosti da se očuva životna sredina za buduće generacije i želja da se uradi nešto dobro. Isto istraživanje je pokazalo i da je glavna prepreka za kupovinu proizvoda koji su dobri za životnu sredinu u stvari nedostatak ovakvih proizvoda u ponudi. Sa druge strane, ambalaža koja je dobra za životnu sredinu pozitivno doprinosi vrednosti proizvoda i povećava nameru za kupovinom brenda. Primećeno je i da potrošači u Srbiji očekuju da država i kompanije preduzmu hitne korake u vezi sa životnom sredinom i održivošću, a, sa naše strane, mi smo tu spremni da pomognemo, kako državnim institucijama, tako i našim klijentima i partnerima, kao i lokalnim zajednicama.

*Istraživanje potrošača o održivoj ambalaži 2021, Global Report


Koje konkretne aktivnosti preduzimate u Srbiji kada je u pitanju održivost?

- Kroz naš rad i investicije u održivost spremni smo da predvodimo nisko-ugljeničnu, cirkularnu ekonomiju u Srbiji i da uvedemo proizvode i rešenja koji su dobri za životnu sredinu na lokalno i regionalna tržišta. To realizujemo na različite načine. Sa jedne strane, nudimo i predvodnici smo u inovacijama proizvoda, kao što su obnovljiva pakovanja, koja su izrađena od čak do 90% obnovljivih materijala (papir/celuloza koja se dobija iz obnovljivih izvora i plastika koja se dobija iz šećerne trske). Takođe, uveli smo papirne slamčice kao rešenje koje se može koristiti širom cele industrije. Drugo, radimo na stvaranju i investiramo u infrastrukturu za reciklažu upotrebljene kartonske ambalaže u Srbiji, čime se uvećava naš obim reciklaže. Sledeće, prepoznajemo vrednost investicija u izgradnju svesti potrošača, kroz organizovanje edukativnih aktivnosti kojima se podstiče ispravno odlaganje i upravljanje otpadom u lokalnim zajednicama. Takođe, radimo i na internim unapređenjima – primera radi, naša fabrika u Gornjem Milanovcu je nedavno nabavila sertifikate o 100% električne energije dobijene iz obnovljivih izvora, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i na lokalnom i na globalnom nivou.


Kakvi su vam planovi globalno i u Srbiji?

- Možemo reći da su naši planovi sveobuhvatni – od kreiranja najodrživije ambalaže za hranu na svetu, koja je napravljena isključivo od recikliranih ili materijala kojima se odgovorno upravlja, koja je u potpunosti reciklabilna i karbonski neutralna, do aktivnosti na snižavanju emisija gasova staklene bašte, plastičnog otpada ili otpada hrane. Primera radi, jedan od naših ciljeva u Evropi je da do 2030. godine bude sakupljeno 90% sve upotrebljene kartonske ambalaže, a da 70% bude reciklirano. Slični ciljevi se takođe primenjuju i na srpsko tržište. Zadovoljstvo nam je što vidimo da vrednosti kao što su bezbednost hrane i rastuća svest i briga o životnoj sredini vidno dobijaju na značaju na domaćem tržištu. Ovo je za nas posebno značajno, jer je održivost već dugo u srcu naše poslovne strategije i aktivnosti, i na globalnom i na lokalnom nivou. To se takođe prenosi i postaje ključni prioritet u našim dnevnim operacijama sa klijentima, kako bismo zajedno bolje izašli u susret finalnim potrošačima. Aktivno radimo na promociji i zalažemo se za regulativu i primenu EPR (princip produžene odgovornosti proizvođača), kao najbolje prakse sa razvijenih tržišta. Cilj je da se na taj način prikupi i reciklira 100% otpada, što predstavlja jedini način da održivo poslujemo i budućim generacijama ostavimo čistu životnu sredinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE