Izvor: Promo | Petak, 30.10.2020.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milena Cvetković, izvršni direktor Fabrike dečje hrane (BFF) - Brend Nutrino osvaja i tržište Afrike, kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice

Milena Cvetković
Milena Cvetković (Foto: Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory)
Drugu godišnjicu poslovanja Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory proslavlja u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, ali su i krizna vremena potvrdila da kvalitetna dečja hrana ne poznaje granice. Brend Nutrino našao je svoj put i do mališana na afričkom kontinentu. Kriza ih je, ističu, naučila da brzo reaguju i prilagođavaju se tržištu, a u međuvremenu su razvili i novi brend - Nutrino Lab, funkcionalnu i zdravu hranu za odrasle.

Sa Milenom Cvetković, izvršnom direktorkom Baby Food Factory razgovarali smo o izazovima u poslovanju, inovacijama i tehnologijama koju koriste u proizvodnji, ali i osvajanju novih tržišta i planovima za naredni period

- Ova godina je izazovna za sve nas, puna neizvesnosti i stalnih promena. Poslovanje u kriznim vremenima nas je naučilo da brzo reagujemo, modifikujemo planove i prilagođavamo se trenutnim okolnostima. Kako je delatnost Fabrike dečje hrane proizvodnja prehrambrenih proizvoda, naš prioritet tokom krize je bio nesmetano snabdevanje tržišta i naših, najmlađih, konzumenata. U tom smislu smo uložili dosta truda da proizvodna delatnost ne stane i da uspešno odgovorimo na pojačane zahteve tržišta.

Kako se hrana za najmlađe svrstava u osnovne životne namirnice, smatram da je naša odgovornost, kao proizvođača, da pružimo pomoć društvu koje je pogođeno krizom, što smo i učinili kroz donaciju Nutrino proizvoda narodnim kuhinjama širom Srbije, bolničkim ustanovama koje zbrinjavaju najmlađe, kao i ustanovama koje pružaju zaštitu deci i omladini bez roditeljskog staranja.

Fabrika dečje hrane je i pre krize, zahvaljujući kvalitetu Nutrino proizvoda, obezbedila stabilnu poziciju na tržištu, što je dokaz da su ih kupci prepoznali i da im veruju. Šta pokazuju rezultati?

- Svi naši napori da i tokom čitave ove godine budemo pouzdan partner našim kupcima, tu poziciju su dodatno učvrstili. To pokazuju i rezultati, duplirali smo broj izvoznih tržišta, udeo naših proizvoda na tržištu beleži rast, upotpunili smo portfolio novim proizvodima i pored segmenta dečje hrane u kojem smo postali važan igrač, ušli smo u novu kategoriju, razvojem novog brenda funkcionalne i zdrave hrane za odrasle - Nutrino Lab. Zbog svega toga drugu godišnjicu poslovanja obeležavamo zadovoljni ostvarenim uspehom, uprkos svim preprekama na koje smo ove godine nailazili.

Fabrika dečje hrane (BFF) je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Čitava fabrika, urađena je u takozvanim "panelima čistih soba", šta to konkretno znači za kvalitet proizvoda?

- Ono što našu fabriku svrstava u rang najsavremenijih svetskih i čini jedinstvenom tog tipa u regionu, jesu upravo oprema i tehnologija, koje garantuju proizvodnju u skladu sa najvišim standardima kvaliteta i bezbednosti dečje hrane. Sama fabrika je opremljena modernom opremom velikih kapaciteta, dok su tehničko-tehnološki procesi koje primenjujemo najsavremenija rešenja, pa je tako proces proizvodnje potpuno automatizovan i odvija se u kontinuitetu, što nam omogućava dobijanje zdravstveno bezbednih i kvalitetnih gotovih proizvoda.

Pojam čistih soba je poznat u vrlo osetljivim proizvodnjama i industrijama, kakva je farmaceutska, ili čak u operacionim salama gde je čistoća od presudne važnosti i reč je uslovima koji su iznad standarda u proizvodnji dečje hrane. To praktično znači da imamo sopstvenu mikroklimu u proizvodnom pogonu i da naši proizvodi nastaju u najčistijoj mogućoj sredini, čime smo napravili značajan iskorak u industriji. Dodatno, mikrobiološku ispravnost proizvoda garantuje proces pasterizacije, a način sterilizacije teglica na visokim temperaturama onemogućava razvoj mikroorganizama i obezbeđuje duži rok trajanja, iako u proizvodima nema konzervanasa i dodataka.

Koji su najznačajniji kvaliteti hrane koja se proizvodi u vašoj fabrici?

- Opredelili smo se za proces proizvodnje po visokim standardima u Baby food kvalitetu, jer kod proizvodnje dečje hrane nema kompromisa. Kako bismo osigurali da su naši proizvodi usaglašeni sa visoko postavljenim zahtevima i važećim Zakonima, Pravilnicima i Standardima, kontrolisanje i ispitivanje se sprovodi od prijema sirovina i ambalaže, do njihovog izlaska na tržište, a vrši se i njihovo praćenje do, kao i na samim policama prodajnih objekata.

Dokaz tome su i međunarodno priznate potvrde kvaliteta i bezbednosti kroz najviše sertifikate - HACCP, ISO 9001:2015 i FSSC 22000, što je dodatna sigurnost roditeljima da svojoj deci daju zaista najbolje proizvode. Takođe, od maja ove godine naši proizvodi poseduju i HALAL sertifikaciju, a pored ovih standarda, proizvodnja u pogonu se odvija i uz poštovanje GMP (good manufacture practice) i GHP (good hygiene practice).

Fabrika dečje hrane
Fabrika dečje hrane (Foto: Fabrika dečje hrane - Baby Food Factory)
Koiko artikala proizvodite i koliki je udeo Nutrina na domaćem tržištu dečje hrane?

- Trenutno proizvodimo oko 130 artikala za različita tržišta, uglavnom u kategoriji dečje hrane. Brend Nutrino, pod kojim proizvodimo kompletan portfolio dečje hrane, ostvaruje odlične rezultate od samog početka i njegov udeo na domaćem tržištu trenutno iznosi 25%, a rezultati sa terena govore da taj procenat beleži pozitivan trend rasta. Ovaj rezultat nas svrstava među vodeće proizvođače dečje hrane, a verujem da ćemo u narednom periodu proširivanjem asortimana nastaviti sa povećanjem tržišnog udela i učvršćivanjem naše pozicije u industriji dečje hrane.

Da li ste od početka poslovanja širili proizvodni kapacitet? Koliko tona gotovih proizvoda fabrika proizvodi na dnevnom nivou?

- Proizvodni kapacitet fabrike je takav da nam omogućava da na dnevnom nivou proizvedemo i do 70 tona gotovih proizvoda, što na godišnjem nivou iznosi oko 22.000 tona gotove dečije hrane. Trenutno imamo 5 proizvodnih linija, ali je naš proizvodni pogon konstruisan tako da možemo da dupliramo kapacitete.

Na kojim tržištima poslujete? Da li je u planu širenje asortimana proizvoda i izlazak na nova tržišta?

- Pored zemalja regiona, Nutrino proizvodi su prisutni i u zemljama Evropske unije, u Rusiji, kao i u zemljama bivšeg SSSR-a. Ove godine smo otpočeli i osvajanje afričkog kontinenta, kroz ulazak na tržišta Zambije i Angole, a naša istraživanja i rezultati sa terena pokazuju da kvalitetna dečja hrana ne zna za granice, jer su korisnici izuzetno zadovoljni našim proizvodima, kao i da ovo tržište ima ogroman potencijal kada je u pitanju industrija dečje hrane. U narednom periodu planiramo dalje širenje unutar zemalja EU, Afrike i Azije.

Stabilan uspeh Nutrina nas je motivisao da razvijemo potpuno novi, Nutrino LAB asortiman, koji čine 100% prirodni pirei od voća i povrća, kao i sokovi bez ikakvih dodataka, namenjeni čitavoj porodici. Lansiranjem Nutrino LAB proizvoda, koji su jedinstveni na našem tržištu, drugu godišnjicu rada fabrike obeležavamo bogatiji za čitav jedan portfolio i proizvodnju proširujemo novom kategorijom proizvoda. Kreiranjem Nutirina pre dve godine postavili smo standarde u kvalitetnoj, zdravoj i prirodnoj dečjoj hrani, i sada te standarde želimo da postavimo u segmentu zdravih i funkcionalnih obroka, portfoliom proizvoda kakav na našem tržištu ne postoji.

Kakvi su planovi kompanije za narednu godinu?

- Za prve dve godine uradili smo mnogo i time postavili visoke ciljeve da nastavimo sa pozitivnim rezultatima, razvojem, inovacijama i kvalitetom kakav od nas potrošači očekuju. Zato nam i u narednoj godini prioritet ostaje dalji razvoj portfolija, kao i pozicioniranje u kategoriji zdrave hrane sa inovativnim, prirodnim i zdravim proizvodima, jer verujemo da tom segmentu tržišta zaista imamo šta da ponudimo. Istovremeno, očekuje nas i proces sertifikacije za proizvodnju organske bebi hrane, kojim nastavljamo naš put i misiju proizvodnje visoko-kvalitetne, prirodne i cenovno dostupne hrane, kako za decu, tako i za odrasle. Znanje, rad, posvećenost i usmerenost na uspeh su pokretači našeg tima, te sam sigurna da nas dalji uspesi tek očekuju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE