Izvor: eKapija | Petak, 18.12.2020.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na korak do tendera za prvu fazu auto-puta Niš-Pločnik - Od Merošine do Beloljina u početku samo dve trake

(Foto: Koridori Srbije/Projekat, screenshot)
Koridori Srbije pozvali su zainteresovanu javnost na javne konsultacije u vezi sa Planom upravljanja zaštitom životne sredine i socijalnim uticajima projekta izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, deonica Merošina-Beloljin (Niš-Prokuplje).

U okviru planske dokumentacije objavljen je i glavni projekat i tenderska dokumentacija, odnosno projekat za građevinsku dozvolu ove deonice, koji je sa 4,8 mil EUR finansirala EU kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Kao rok za implementaciju projekta označen je 28. februar 2021, ne računajući tendersku proceduru.

Trasa budućeg autoputa počinje od isključenja sa državnog puta IA-1 (autoput E-75, isključenje za Merošinu i Prokuplje) u rejonu sela Balajnac (početna stacionaža km 0 + 000,00), sa kotama od oko 210 m, i prati postojeći državni put IV-35 sve do buduće petlje Merošina, stacionaža km 5 + 513,00.

Projekt za građevinsku dozvolu, kroz projektni zadatak, definiše međufaze građenja. Prva faza uključuje izgradnju pojedinačnog kolovoza (poluautoputa) u obliku srednjeg profila koji će biti u funkciji do izgradnje druge faze. Projektni zadatak za projekat građevinske dozvole definisao je 4 poddeonice: Merošina-Merošina 1, Merošina 1-Prokuplje istok, Prokuplje istok-Prokuplje zapad i Prokuplje zapad-Beloljin.

Kako je navedeno u dokumentu, svi tehnički elementi autoputa u projektu su definisani u skladu sa proračunatom brzinom od 130 km/h za veći deo deonice, osim za deo obilaznice oko Prokuplja (100 km/h), ali će iz bezbednosnih razloga dozvoljena brzina biti ograničena na 100 km/h, odnosno 80km/h.

Ističe se da su elementi plana i profila autoputa Niš-Pločnik (deonica 1) uglavnom bili uslovljeni geometrijom postojećeg državnog puta IB-35 sa dve trake (Niš -Merošina -Prokuplje -Kuršumlija -Merdare).

- Preliminarno je idejnim projektom definisana osa puta za puni profil autoputa, tako da desna strana puta ostaje na mestu postojećeg državnog puta, sa potrebnim produžecima do pune širine planiranog puta. Širina postojećeg državnog puta je oko 7,70 m. Rušenjem, a zatim nadogradnjom postojećeg nasipa državnog puta na širinu od 11,50 m u prvoj fazi ovog projekta formira se desna traka autoputa. Potpuno nova, leva traka širine 11,50 m biće projektovana i izgrađena u drugoj fazi, uklapajući se u podnožje desne trake – navodi se u dokumentaciji.
Čvor Merošina 1
Čvor Merošina 1 (Foto: Koridori Srbije/Projekat, screenshot)

Dodaje se da je tokom 2019. godine razvijen glavni projekat sekundarne naplatne stanice "Merošina" koja se nalazi na izlazu sa autoputa E75, tj. na samom početku trase E80, a uklapanje u projekat naplatne stanice "Merošina", odnosno početak puta koji je predmet projekta za građevinsku dozvolu nalazi se na stacionaži km 0 + 477,68. U okviru čvora "Merošina 1" definisana je projektna veza državnog puta IB 35 sa novoprojektovanim autoputem E-80, koja uključuje dve direktne rampe, jednu poludirektnu i jednu indirektnu rampu.

U planu se podeća da je deonica Merošina-Beloljin deo autoputa Niš-Merdare E-80 u Srbiji koji je od visokog prioriteta i značaja. Autoput E-80 je deo putne ose koja povezuje Bugarsku sa Jadranskim morem preko Srbije i Albanije.

Vrednost prve faze izgradnje auto-puta Niš-Pločnik iznosi 255 mil EUR iz zajma EIB, donacije WBIF, budućeg zajma bankе EBRD, kao i sufinansiranja Srbijе.

Kao datum početka projekta Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao nosilac projekta označilo je početak sledeće godine.

Javne konsultacije i prezentacija plana održaće se 28. decembra putem interneta.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE