NavMenu

Institut Vinča među prvim velikim korisnicima AI servisa PKS

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.06.2024. 17:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jirsak/shutterstock.com)Ilustracija
Institut za nuklearne nauke Vinča, potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, postao je prvi veliki korisnik jednog od najinovativnijih servisa PKS, platforme INNO VERSE, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, objavila je PKS.

Ugovor o saradnji, na godinu dana, potpisali su Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS), i prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke Vinča.

- Ovo partnerstvo je za Institut za nuklearne nauke Vinča od velikog značaja, a potpisivanje ugovora znači da zvanično postajemo deo značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije kroz projekat digitalne transformacije. Ovo će omogućiti ne samo razvoj industrije već i naučno istraživački razvoj, na mnogo intenzivniji i moderniji način, sve radi definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa - izjavila Pajović.

Pajović je poručila da naša nauka treba da se razvja u pravcu inovacija i modernizacije i razvoja tehnologija koje su potrebne našoj privredi. Sa druge strane, naša privreda treba da nam stavi do znanja šta joj je potrebno kako bi naučnici usmerili svoja istraživanja.

- INNO-VERSE je digitalna platforma, lansirana u martu ove godine, i jedan od najsavremenijih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, dizajnirana da olakša i ubrza povezivanje privrede sa najnovijim IT rešenjima. Platforma je namenjena kompanijama, startapovima, naučno-istraživačkim institucijama i razvojnim centrima koji su u neprestanoj potrazi za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija - podsetio je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

- Planira se i saradnja i umrežavanje i sa ostalim naučnim institucijama u čitavoj Srbiji, kako bi se naučne aktivnosti u korist privrede još efikasnije pokrenule, a naučnici imali mogućnost da međusobno komuniciraju i razvijau nove ideje i inovacione proizvode, ali i da imaju pristup globalnim informacijama u oblasti nauke. Pored toga, informacije sa platforme biće na raspolaganju i studentima kroz CDT akademiju - dodao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.