NavMenu

Ekonomisti: Fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj jedva će uticati na privredni rast

Izvor: Beta Subota, 15.06.2024. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Piero Huerto Gago)Ilustracija
Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine, čiji je domaćin Nemačka, vrlo će malo i samo kratkoročno podstaći privredni rast i od njega će prvenstveno profitirati turizam.

Prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo, efekat prvenstva za nemačku privredu biće dodatna milijarda evra zahvaljujući stranim turistima, što je probližno 0,1% ekonomskog učinka u tekućem, drugom kvartalu.

- U makroekonomskom smislu, ovakav tip velikih manifestacija ima srazmerno mali efekat, sa izuzetkom turizma - rekli su stručnjaci instituta.

Oni su dodali da će dok traje turnir i nemački potrošači verovatno u kraćem periodu više potrošiti u ugostiteljstvu i maloprodaji, ali će zbog toga smanjiti izdatke u drugim oblastima, tako da će to na ukupnu ličnu potrošnju jedva uticati.

To sugerišu, prema njihovoj analizi, i iskustva sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je takođe održano u Nemačkoj, kada su u početku dolasci i noćenja stranih gostiju porasli za po 25%.

Prema tom modelu, istraživači Ifo računaju da će tokom ovogodišnjeg prvenstva u Nemačkoj biti 600.000 stranih gostiju i 1,5 miliona noćenja više, što će se odraziti na porast izvoznih usluga, odnosno usluga koje domaći državljani pružaju strancima, uglavnom u sektoru ugostiteljstva.

- Taj efekat je, međutim, kratkog veka, tako da će obim eksportnih usluga po odlasku turista u trećem kvartalu ponovo pasti i verovatno se zadržati na sadašnjem nivou - rekli su stručnjaci Ifo.

Ukupni bruto domaći proizvod Nemačke u 2023. godini bio je 4.122,21 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.