NavMenu

U Crnoj Gori izvoz struje manji za preko 110 mil EUR

Izvor: Dan Ponedeljak, 10.06.2024. 16:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz Crne Gore u prva četiri mjeseca manji je u odnosu na isti period prošle godine za skoro 73 mil EUR, ili preko 26%, a najveći krivac za to je električna energija.

Prema podacima Monstata, izvoz električne energije za četiri mjeseca ove godine iznosio je 43,97 mil EUR, što je za preko 110 miliona manje nego u istom periodu lani.

U istom periodu lani izvoz struje je iznosio preko 155 mil EUR, što znači da je u ovoj godini pad izvoza struje 71,7%. Naravno, jedan od glavnih razloga za pad vrijednosti izvezene električne enerije je pad cijene te vrste robe na berzi.

Osim električne energije, padu izvoza najviše je doprinio aluminijum. Izvoz ovog obojenog metala za četiri mjeseca iznosio je skoro 17 miliona, dok je u istom periodu lani bio skoro 31 milion, što je razlika od 45 procenata.

Iako je izvoz električne energije i aluminijuma pao za preko 125 mil EUR, izvoz drugih vrste robe se povećao u odnosu na prošlu godinu. Izvoz hrane i živih životinja uvećan je za 20%, na skoro 14 miliona, izvoz pića je uvećan tri puta, sa 3,4 miliona na 10,2 mil EUR, dok je izvoz mineralne rude i otpadaka metala povećan za 114%; lani je iznosio 10,14 miliona, a ove godine 21,7 miliona.

Izvoz hemijskih proizvoda povećan je sa 15,3 miliona na 19,6 miliona, što je 28% više nego lani. Takođe, znatno je uvećan izvoz mašina i transportnih uređaja: sa 16,1 milion lani na 42,2 miliona ove godine, što je 161,4% više. Najveći uticaj na ovoliko povećanje izvoza ove grupe proizvoda imala je kategorija ostala transportna sredstva i oprema, čiji je izvoz sa 2,3 miliona lani povećan na 26,8 miliona u ovoj godini.

Veliki skok izvoza zabilježen je i kod odjeće. Lani je za četiri mjeseca izvezena odjeća vrijedna 1,5 miliona, dok je u ovoj godini vrijednost izvoza odjeće iznosila četiri miliona.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za januar-april 2024. godine, prema preliminarnim podacima, iznosila je 1,452 mlrd EUR, što ukazuje na rast od 3,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz robe imao je vrijednost od 204,9 mil EUR, a uvoz 1,247 mlrd EUR. U odnosu na isti period prethodne godine, izvoz je bio manji za 26,2%, a uvoz veći za 10,9%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.