NavMenu

Izabrano pobedničko rešenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva - Pešački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 19.04.2024. 11:55
Komentari
Podeli
Pobedničko rešenje na konkursu (Foto: Prirodnjački muzej)Pobedničko rešenje na konkursu
Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je arhitektaonski studio MITarh d.o.o. iz Beograda, odnosno akademik prof. Branislav Mitrović, doc. dr Đorđe Alfirević, Uroš Majstorović, Dušan Grujović, i Dušan Međedović. U timu su bili i projektanti Ivana Lakić i Stefan Lakić, kao i projektanti - saradnici Jelisaveta Arsenović i Ivana Nikolić, navodi se na sajtu Društva arhitekata Beograda (DAB) koje je sprovelo konkurs.

Pobedničko rešenje - deo parka sa panoramskim točkom (Foto: Prirodnjački muzej)Pobedničko rešenje - deo parka sa panoramskim točkom

- Predloženo rešenje predstavlja simbiozu otvorenog i zatvorenog prostora u okviru jedinstvenog sklopa. Takva jukstapozicija izražava ideju o totalitetu prirode kao fenomena i međusobnom odnosu njenih gradivnih delova. Potčinjenost nove građevine morfologiji lokacije i neposrednog okruženja podcrtava supremaciju prirodnog nad man-made artefaktima. Formirana je svojevrsna platforma za tumačenje univerzalnih procesa i metaforični prikaz kretanja i razvoja elemenata od kojih je sazdan svet. Smena godišnjih doba menja deo priobalja koje je uključeno u sklop muzeja pa objekat asocira i na živi organizam koji prikazuje diktat prirode i cikličnost vremenskog toka. Prirodni ekosistem proizveden je u muzejski eksponat - navodi se između ostalog u obrazloženju koncepta prvonagrađenog rešenja u kome se dodaje da povezvanje zatvorenog i otvorenog prostora u jednu celinu posledično stvara čvorište osnovnih elemenata – tla, vode i vazduha koji prikazuju temeljnu strukturu univerzuma.

Okosnica uređenja je, kako se naglašava pešački pravac jugoistok – severozapad na koji se vezuju novi sadržaji parka na Ušću. Na jugoistočnom kraju trase nalazi se pristup parku sa Brankovog mosta posle čega se ozelenjenom promenadom dolazi do Muzeja 21 veka te, preko kompleksa prirodnjačkog muzeja potez biva akcentiran panoramskim točkom.

Pobedničko rešenje - veza sa ostrvom (Foto: Prirodnjački muzej)Pobedničko rešenje - veza sa ostrvom

- Muzejski kompleks je postavljen u severozapadnom delu konkursne parcele i pruža se, linearno, duž obale rukavca Dunava, naspram Velikog ratnog ostrva. Deo obale i pripadajuće akvatorije pomenutog rukavca uključen je u sklop muzeja predstavljajući njegov otvoreni deo. Krećući se opisanim pravcem, posetioci se uvode u središte muzejskog kompleksa gde se njihova kretanja razlažu na deo koji prati rub obale i trasu-most koja se pruža preko vodene površine. Kolski pristup garaži kompleksa ostvaren je sa bulevara Nikole Tesle. Kompleks je postavljen iza zaštitnog bedema priobalja dok je njegov otvoreni deo – akvatorija prepuštena menama godišnjih doba. Zatvoreni deo muzeja je pokriven zelenim krovom pa se, vizuelno, utapa u morfologiju terena, koji će biti u celosti dostupan javnosti - pojašnjava se u obrazloženju.

Okosnica materijalizacije prostora je, kako se ističe, koncept pokrivanja objekta ozelenjenim slojem zemlje što sklop čini energetski efikasnim u najvećoj mogućoj meri.

Pobedničko rešenje (Foto: Prirodnjački muzej)Pobedničko rešenje
Druga nagrada u iznosu od 1.25 miliona dinara dodeljena je autorima Dušanu Stojanoviću i Pavlu Stamenoviću u čijem timu su bili i saradnici projektanti Đorđe Jovanović, Vesna Janković, Andrej Jovanović, Mina Matković i Nikola Jocić, dok je treća nagrada u iznosu od 625.000 dinara dodeljena birou Dejan Miljković arhitekti d.o.o. (autori prof. arh. Dejan Miljković, Vida Nedeljković, Luka Rajšić i Jelena Milinković i saradnici prof. arh. Dejan Vasović (konstrukcija) i student Milovan Srećković). Žiri, na čijem čelu je bio arhitekta Ivan Rašković, odlučio se i za dva jednakovredna otkupa od po 300.000 dinara koja su dodeljena timu koji su činili Natalija Mrdović, Nemanja Čulić, Sara Dimitrijević, Katarina Popović i Mihailo Miljanić, kao i studiju AKVS arhitektura Beograd (autori Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum i projektanti Vuk Zlatković, Filip Popović, Marija Matijević i Mrđan Keković).

Drugonagrađeno rešenje (Foto: Prirodnjački muzej)Drugonagrađeno rešenje

Na ovaj konkurs, koji je raspisan novembra prošle godine, stiglo je, podsetimo, ukupno osamnaest idejnih rešenja. Prirodnjački muzej raspisao je ovaj konkurs kako bi ova ustanova kulture od nacionalnog značaja rešila višedecenijski problem neadekvatnog smeštaja i prvi put u svojoj vekovnoj istoriji dobila namensku zgradu.

Učesnici su u okviru ovog konnkursa, podsetimo, imali dva zadatka. Prvi je bio urbanistički, da ponude lokacije za Prirodnjački muzej i muzej umetnosti 21. veka, akvarijum i panoramski točak na području od 60 hektara oivičenom Brankovim mostom, Bulevarom Nikole Tesle, hotelom Jugoslavija i šetalištem uz Dunav i Savu. Drugi zadatak je bio arhitektonski – da daju rešenje za novo zdanje Prirodnjačkog muzeja.

Treća nagrada po odluci žirija (Foto: Prirodnjački muzej)Treća nagrada po odluci žirija

Izabrani radovi biće osnov za izradu urbanističkog projekta za područje Parka prijateljstva – Ušće i projektne dokumentacije za gradnju Prirodnjačkog muzeja. Budući Prirodnjački muzej, podstimo, prostiraće se na 15.000 kvadratnih metara, parcela na kojoj će biti sagrađen imaće 4.800 kvadrata, a zdanje će moći da bude maksimalno 20 metara visine, što je visina koja odgovara Muzeju savremene umetnosti.

D.A.


Park prijateljstva Novi Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.