NavMenu

Turska Fondacija za ekonomska istraživanja planira organizaciju naučnog simpozijuma u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 17:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Različiti modaliteti za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje, između ostalog i simpozijum o unapređenju ekonomskih odnosa, koji Fondacija za ekonomska istraživanja planira da organizuje u Beogradu u ove godine, bile su teme sastanka ministra privrede Slobodana Cvetkovića i ambasadora Turske, Hamija Aksoja i prof. dr Ahmeta Inčekara, predsednika Fondacije za ekonomska istraživanja Turske.

- Ekonomski odnosi između Srbije i Turske su dobri, ali postoji mogućnost za dalji razvoj i unapređenje u više oblasti. Ohrabrujući su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Turske. U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom beleži rast od 27,7% u odnosu na 2022. godinu, a iznosila je 2,28 mlrd EUR - rekao je Cvetković, preneo je ministarstva.

Aksoj je ukazao na konstantan rast investicija turskih kompanija u Srbiji, posebno istakavši rastući interes za ulaganja u sektor energetike i za učešće u velikim projektima u Srbiji poput Svetske izložbe EKSPO 27 i projekta "Skok u budućnost".

Inčekara je rekao da, nakon uspešno organizovanog simpozijuma 2015. godine, Fondacija za ekonomska istraživanja planira da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje jednodnevni naučni simpozijum u Beogradu.

Cvetković je pozdravio je inicijativu za održavanje naučnog simpozijuma kao dobre prilike za povezivanje privrednika obe zemlje, posebno u kontekstu budućih projekata, koji će imajući u vidu njihovu ukupnu procenjenu vrednost privući veliki broj investitora i poslovnih partnera iz čitavog regiona i različitih industrijskih grana.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.