NavMenu

Stočarstvo je motor razvoja cele poljoprivrede - Udeo u agraru kod nas daleko ispod zemalja EU

Izvor: RTS Ponedeljak, 26.02.2024. 17:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Alexas_Fotos)Ilustracija
Stočarstvo je motor razvoja cele poljoprivrede, kaže za RTS profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Dragan Stanojević. Ukazuje na to da je njegov udeo u agraru u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji preko 60%, dok je kod nas verovatno ispod 30%.

Stanojević je ocenio da su rezultati popisa poljoprivrede naša dijagnoza koja je potvrdila da smo izgubili 18% goveda, 30% svinja i isto toliko koza.

Kaže i da taj proces traje već 30 godina, a da su razlozi za to pokidani proizvodni lanci kao i nekontrolisani uvoz iz zemalja koje imaju jeftiniju proizvodnju.

Profesor Stanojević smatra da subvencije države mogu popraviti situaciju. Podseća da su one povećane za 60%, odnosno sa 25.000 dinara po grlu na 40.000 dinara kao i da je premija za mleko podignuta sa 15 na 19 dinara.

Za odluku da se ukinu subvencije na zemljište koje stočari dobijaju od države po pravu prečeg zakupa, kaže da će pogoditi najpre velike proizvođače i to u Vojvodini.

- Reč je o dosta specifičnoj situaciji. Na primer u centralnoj Srbiji državna zemlja nema preterani značaj, jer se gro državne zemlje nalazi u Vojvodini. Poljoprivrednici iz Vojvodine većinom zakupljuju zemlju u državnom vlasništvu - objašnjava Stanojević.

- S druge strane, oni i dalje ulažu u tu zemlju bez obzira da li dobijaju subvencije ili ne. Subvencije po grlu su povećane i mi sad imamo situaciju da su oni dobili 15.000 više za kravu, a izgubili su 35.000 po hektaru. Tako da oni nisu sa te strane u plusu. Zamislite jedno gazdinstvo koje ima 100, 150 krava to je ozbiljna cifra za koju su oni ostali uskraćeni - ističe je Stanojević.


Grupacija za stočarstvo Privredne komore Srbije

Inače, nakon što su poljoprivrednici u pregovorima sa Ministarstvom poljoprivrede odbili osnivanje Agrarne komore, dva udruženja koja okupljaju odgajivače tovnih rasa Agroprofit i Kasum su odlučili da ubuduće svoje poslovanje unaprede u okviru Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Prvi razlog da se stočari kao primarni proizvođači uključe u komorski sistem je unapređenje stanja u ovoj oblasti kada je reč o uvozu i izvozu živih junadi i junećeg mesa. Očekuju i pronalaženje novih tržišta za srpsku junetinu, ali i veće prisustvo u domaćim mesarama.

Adam Bugar iz Sekcije odgajivača goveda u Privrednoj komiri Srbije naglašava da velika količina mesa junećeg i svinjskog ulazi u Srbiju nepotrebno, budući da imamo sopstvene kapacitete, sopstvene proizvodnje.

- Naše delovanje će se usmeriti ka tome. Ima mnogo nerešenih pitanja, korišćenje prirodnih resusrsa, nisu stavljeni u ravnopravan položaj oko državnih oranica - navodi Bugar.


Uvoz čistih rasa neophodan za očuvanje zdravlja stada

Kada je reč o uvozu kvalitetnih junadi stočari su deo privrednih kretanje. Saradnja sa privrednim komorama drugih zemalja može olakšati uvoz čistih rasa, neophodnih za očuvanje zdravlja stada u Srbiji.

- Imamo dosta prilike da uvozimo. Nadam se da ove 2024 godine jedno 500,600 komada, možda hiljadu komada uvezemo limuzina i šarolea najviše i angusa - kaže Tibor Berze iz Udruženja stočara Kasum.

Proizvodnja tovnih junadi je isplativija kada su grla većim delom godine na ispaši.

- Ima neiskorišćenih pašnjaka koji su od perioda od 1. aprila do 1. novembra na raspolaganju. Tu je hrana jeftina, sad smo svedoci relativno dobre i stabilne cena junadi na tržištu - navodi Josip Češljar iz Poljoprivredne stručna služba Senta.

Udruženja odgajivača tovnih goveda Agroporfit i Kasum pripremili su analizu cena za 94 zemlje. Konkurentni smo sa zemljama u okruženju, te Grčkom i Italijom.

Otkupna cena od 3,20 do 3,30 EUR za kilogram žive mere i izvoz u Grčku ili Italiju gde je kilogram junetine oko 12 EUR obezbeđuje zaradu svima u lancu zaradu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.