NavMenu

U Hrvatskoj stupa na snagu novi zakon za sve koji žive u zgradama

Izvor: B92 Petak, 23.02.2024. 14:25
Komentari
Podeli
Grad Zagreb (Foto: Pixabay / FMedic_photography)Grad Zagreb
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, za koji je rečeno da će olakšati energetsku obnovu zgrada i ugradnju liftova, predstavljen je u sredu u hrvatskom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu povodom unošenja predloga u javne konsultacije.

Kako je rečeno, cilj zakona je da se otkloni postojeća zakonska praznina i da se omogući kvalitetno upravljanje zgradama i njihovo održavanje, prenosi Indeks.

Jedna od bitnih novina je osnivanje zajednica suvlasnika, koje bi imale lični identifikacioni broj (OIB), a Državna geodetska uprava bi izradila registar zajednica suvlasnika. To će olakšati postupke energetske obnove i ugradnje liftova, koje će država da sufinansira trećinom troškova.

Zakon propisuje minimalnu visinu zajedničke rezerve koja iznosi 0.36 EUR po kvadratnom metru. Potpredsednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je da zakon nije ideološki nego mu je cilj da se stanovanje učini boljim pa očekuje učestvovanje građana u javnom savetovanju, ali i lokalnih zajednica u njegovom sprovođenju.

Zakon propisuje redovno i vanredno održavanje zgrada, a u vanrednom, pored toga, predviđa otklanjanje hitnih popravki održavanja, za koje je potrebna saglasnost petine suvlasnika, i nužnih popravki za koje se traži saglasnost trećine suvlasnika.

Kod hitne popravke predstavnik suvlasnika je dužan, nakon otklanjanja problema, da nabavi potpise petine suvlasnika kako bi se osiguralo da su popravke zaista obavljene na zajedničkim delovima zgrada, kazao je Bačić.

Takođe, predviđena je i obaveza suvlasnika da osiguraju zajedničke delove zgrade od osnovnih rizika, odnosno od požara, oluja, udara groma, izlivanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cevi, kao i odgovornost za štetu prema trećim osobama. Izbegnuta je obaveza nametanja osiguranja od zemljotresa jer predlagač smatra da bi to previše finansijski opteretilo građane suvlasnike zgrada.

Jedan od predloga zakona je uvođenje odredbe o prinudnom upravniku, kojeg imenuje gradonačelnik ako to nisu učinili suvlasnici, kao i uvođenje odredbe o prinudnom predstavniku suvlasnika, kojeg imenuje upravnik ako to nisu uradili suvlasnici.

Konsultacije su otvorene do 20. marta, nakon čega se zakon upućuje u redovni skupštinski postupak.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.