NavMenu

PKS: Potpisana Antverpenska deklaracija - prekretnica za budućnost EU

Izvor: eKapija Utorak, 20.02.2024. 17:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije, koje obuhvata više od 2.600 kompanija, učestvovali su u Antverpenu na predstavljanju "Antverpenske deklaracije o Evropskom industrijskom dogovoru", kojom lideri iz skoro 20 industrijskih sektora Evrope pozivaju Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanje konkurentnosti na Starom kontinentu, saopštila je PKS.

Industrijalci su predstavili Deklaraciju belgijskom premijeru Aleksandru De Kroou i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tokom Evropskog samita industrije, održanog u prostorijama najveće belgijske hemijske kompanije BASF u Antverpenu.

- Danas donesena Antverpenska deklaracija predstavlja prekretnicu EU u oblikovanju njene budućnosti. Identifikovane su pojave koje su dovele do pada industrijske proizvodnje i predložene su mere za njihovo suzbijanje. Deklaracija je, ustvari, predloženi akcioni plan, čijom bi se realizacijom povećala konkurentnost evropske industrije i vratila industrija EU na mesto koje joj pripada. Uspeh ove deklaracije u praksi je od velikog značaja i za privredu Srbije, koja od ukupnog izvoza, 64% robe plasira na tržište EU - rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Osnovne industrije u Evropi se bore sa istorijskim izazovima, kao što su pad potražnje i proizvodnje i zastoj investicija... Zato, predstavnici industrije traže odlučnu akciju za stvaranje uslova za snažniju privredu Evrope: da se postavi Zelena agenda u fokus Stategije Evrope 2024-2029, značajnije uključe javne finansije u Fond za čiste tehnologije i Evropa učini globalnim i konkurentnim snabdevačem energije. Takođe, traži se rad na razvoju infrastrukture koja je Evropi potrebna, i povećanje nezavisnosti u snabdevanju sirovinama u EU. Zatim, da se podrži razvoj proizvoda cirkularne ekonomije koji imaju nultu ili nisku emisiju ugljenika, oživi i poboljša funkcionisanje Jedinstvenog tržišta, učini efikasnijim okvir za razvoj inovacija i unapredi proces donošenja zakona i postizanje rezultata.

Potpisnici Deklaracije su predstavnici različitih sektora, od hemijske, farmaceutske, industrije papira i čelika, rudarstva, industrije aluminijuma, stakla, cinka, metala, tekstila, rafinerija, cementa, kreča, đubriva, keramike, industrijskih gasova i biotehnologije.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.