NavMenu

Hrvatski i srpski privrednici predlažu gradnju železničke granične kontrolne stanice za ubrzanje carinskih provera

Izvor: eKapija Utorak, 13.02.2024. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Kraći lanci snabdevanja i jačanje saradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije ima veliku ulogu za prosperitete obe ekonomije, poruka je sa sastanka Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije održanog u Vinkovcima uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, saopštila je HGP. Razgovaralo se i o mogućnosti izgradnje granične kontrolne stanice za železnički prevoz.

- Optimizacija saobraćaja na graničnim prelazima, posebno kada su u pitanju veterinarski i fitosanitarni pregledi, prioritetno je pitanje za poslovne zajednice dve zemlje. Na granici sa Srbijom postoji samo jedna granična kontrolna stanica, i to drumska na Bajakovu, što opterećuje promet i rezultuje time da su preduzetnici s obe strane granice suočeni s dugim čekanjima - pojasnila je Mirjana Čagalj, potpredsednica HGK za građevinarstvo i saobraćaj.

Razgovaralo se i o mogućnosti izgradnje granične kontrolne stanice za železnički prevoz. Kao lokacija železničke razmatra se prelaz Tovarnik-Šid. A iako su Carinska uprava i MUP pokazali dobru volju i potvrdili je na sastanku, zeleno svetlo daće Evropska komisija.

Hrvatska je Srbiji osmi po veličini ekonomski partner. Prema podacima hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za prošlu godinu, ukupna robna razmena Hrvatske i Srbije u prvih 10 meseci iznosila je 1.945 mil EUR.

- Smatramo da je skraćivanje lanaca snabdevanja to jest, nearshoring, nužno za ostvarivanje punih potencijala saradnje naše dve zemlje. Analizirali smo statističke podatke po kojima teretna vozila na ulazu i izlazu iz Srbije u čekanju stvaraju godišnje višemilionski trošak u evrima. Naglašavam stoga da postoji zajednički interes kompanija za izgradnju železničke granične kontrolne stanice. Naše dve komore radiće na pronalaženju alternativnih rešenja kako bismo maksimalno unapredili ekonomske odnose - rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika PKS.


I dalje zabranjen uvoz hrvatske svinjetine u Srbiju

Hrvatski proizvođači svinjskog mesa na sastanku su se požalili da nemaju "izlaznu tačku" jer je u Srbiji još na snazi zabrana uvoza svinjetine iz cele Hrvatske zbog afričke svinjske kuge.

- Mađarskoj, koja je bila u sličnoj situaciji kao mi, Srbija je već pre nekog vremena skinula zabranu pod uslovom da se priloži izjava kako meso ne dolazi iz ugroženog područja. Naši proizvođači apeluju na donosioce odluka u Republici Srbiji da relaksiraju zabranu i za nas, to jest da se dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske pod uslovom da je termički obrađeno na temperaturi od minimalno 80 °C. Već ovaj ustupak bi mnogim proizvođačima bio od velikog značaja - rekao je Josip Zaher, savetnik predsednika HGK, i dodao kako veruje da će biti sluha s druge strane za ovaj izazov kao i za onaj carinsko-administrativnih poteškoća u poslovanju sa Srbijom.

Mapa: Moguća lokacija železničke granične kontrolne stanice
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.