NavMenu

Izgradnja nacionalne koncertne dvorane Beogradske filharmonije slučajno izostavljena iz "Skoka u budućnost"? - Tender moguć ove godine, kažu u nadležnom ministarstvu

Izvor: eKapija Utorak, 23.01.2024. 11:58
Komentari
Podeli
Projektovani izgled nove zgrade Beogradske filharmonije (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)Projektovani izgled nove zgrade Beogradske filharmonije
Tender za izgradnju nacionalne koncertne dvorane Beogradske filharmonije u novobeogradskom Bloku 13 mogao bi da bude raspisan ove godine, potvrdili su za eKapiju iz Ministarstva za javna ulaganja. Iako ovaj projekat predstavnici srpske vlasti prilikom predstavljanja programa "Skok u budućnost - Srbija 2027" nisu pominjali, od njega se, bar sudeći prema planovima nadležnog ministarstva, ipak nije odustalo.

Kako su nam rekli iz Ministarstva za javna ulaganja, toku je izrada Projekta za građevinsku dozvolu, posle čega sledi izrada Projekta za izvođenje, kao i sprovođenje postupka izdavanja građevinske dozvole.

- Verujemo da projekat može tokom 2024. godine da bude spreman za realizaciju, odnosno za raspisivanje tendera za izgradnju - kažu u ministarstvu.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda, doneo je sredinom prošle godine rešenje da za projekat izgradnje nacionalne koncertne dvorane nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ovaj objekat je u avgustu, prilikom predstavljanja planova za EXPO 2027 najavio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću u Beogradu, kako je rekao Vučić, biće izgrađen prvi Prirodnjački muzej, gde će biti izgrađena i "muzejska četvrt", ili "četvrt kulture", jer će u blizini biti izgrađena i Filharmonija.

Planove za budući "kvart kulture" u kome će se nalaziti i Nacionalna koncertna dvorana, potvrdilo je tada i Ministarstvo kulture.

Ipak, prilikom poslednjeg predstavljanja programa razvoja Srbije za period od 2024. do 2027. godine, pod nazivom "Skok u budućnost - Srbija 2027", u čiju realizaciju će biti uloženo 17,8 mlrd EUR, o ovom projektu nije bilo reči, a kao epicentar kulture, viđena je Hala 1 Beogradskog sajma.

- Tamo ćemo napraviti tri operske hale, biće mesto za baletske i operske trupe - rekao je ministar finansija Siniša Mali, govoreći o planovima za Halu 1 Beogradskog sajma.


Šta predviđa projekat za nacionalnu koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije

Projektom je planirana gradnja objekta kulture od nacionalnog značaja, spratnosti Po+Su+P+5, ukupne BRGP površine 57.911 m2.

Podsetimo, na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje hale pobedio Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije će u svom sastavu imati četiri glavna koncertna prostora – veliku simfonijsku koncertnu dvoranu sa 1.600 mesta, kamernu dvoranu sa 400 mesta, kreativni centar sa studijom i podijumsku spoljnu scenu.

Četiri koncertna prostora treba da okružujujavni društveni prostor koji će formirati središte beogradske koncertne dvorane, razloženo na dva nivoa povezana sa parkom spolja. Zajednički pomoćni i produkcijski sadržaji, uključujući komercijalni i logistički deo, biće locirani ispod društvenog prostora.

Na podzemnom nivou je predviđena jednoetažna javna garaža sa 325 parking mesta.

I. Ž.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije Ušće Novi Beograd (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.