NavMenu

Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

Izvor: Politika Ponedeljak, 04.12.2023. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Andrew Neel)Ilustracija
Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana docnje.

Kako Politika podseća, od 1. januara ove godine stupio je na snagu novi režim samooporezivanja frilensera u Srbiji. NALED pruža podršku Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u razvoju specijalizovanog portala www.frilenseri.purs.gov.rs za pojednostavljeno podnošenje poreske prijave PP OPO-K i izradi vodiča za frilensere.

Portal je namenjen za prijavu prihoda fizičkih lica koja ostvaruju prihode od autorskih i srodnih prava i prihode po osnovu ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem. Na portalu frilenserima stoji na raspolaganju i test samoprocene i procene prihoda, kao i kalkulator poreza na osnovu kojeg mogu obračunati svoje kvartalne obaveze.

Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60% frilensera opredelilo za model 2, odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se ostalih 40% opredelilo za model 1, što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima. Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 dinara po kvartalu jeste opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera.

Do 31. oktobra, odnosno u trećem kvartalu ove godine oko 2.200 frilensera podnelo je poresku prijavu u roku.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.