NavMenu

Uložene žalbe na predlog cene struje u CG

Izvor: Mina Utorak, 28.11.2023. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Električna energija će od 1. januara za domaćinstva poskupiti oko 5,6%, o čemu će Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) danas objaviti konačnu odluku, pišu Vijesti.

Regulator je prošle sedmice razmatrao zahtjev Crnogorskog elektodistributivnog sistema (CEDIS) o povećanju dozvoljenog prihoda, dijelimično ga prihvatila i saopštila predlog obračuna cijena električne energije, prema kojem bi ona za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima bila veća 5,63% od 1. januara naredne godine.

Na dosadašnji račun od oko 50 EUR, ovo poskupljenje bi iznosilo oko dva i po EUR, a on može biti i veći ili manji zavisno od perioda kada domaćinstvo najviše troši električne energije.

To bi bilo prvo značajnije povećanje cijena struje u Crnoj Gori poslije 14 godina.

Tokom rasprave pred Odborom REGAGEN-a u ponedjeljak, CEDIS je uložio prigovor smatrajući da im je trebalo odobriti veći prihod, dok je građanin Miomir Škopelja podnio više prigovora, smatrajući da su neki odobreni troškovi za ovu kompanije preveliki i da ih treba smanjiti, a time i iznos povećanja.

Izvršni direktor CEDIS-a, Vladimir Čađenović, kazao je na raspravi da oni smatraju da je REGAGEN trebalo da im odobri veće troškove za pokriće tehničkih gubitaka, jer tu električnu energiju nabavljaju po većim cijenama nego što je nadoknađuju od potrošača, kao i da su u predloženom obračunu potcijenjeni troškovi amortizacije.

- To su dva glavna razloga zbog kojih kompanije posluje sa gubitkom. Očekujem da razmotrite dokumentaciju koju smo podnijeli i naše argumenta - kazao je Čađenović.

Škopelja je zamjerio što su CEDIS-u odobreni visoki troškovi za uklanjanje starih bandera, jer su veći od troškova za postavljanje novih, zbog toga što su odobreni troškovi da se naredne godine baždari 138.000 brojila za struju ili 600 po radnom danu, kao i zbog toga što su im odobreni troškovi poreza na pozajmljeni kapital.

Čađenović je odgovorio da su stari drveni stubovi, koji su rađeni impregnacijom potapanjem u mineralna ulja, novom ekološkom regulativom proglašeni opasnim otpadom i da se moraju uklanjati po posebnim procedurama Agencije za zaštitu životne sredine.

Kazao je da zbog tehničkih propisa naredne godine moraju baždariti sva brojila postavljena 2011, 2012. i 2013. godine, zbog čega je taj broj toliki, što utiče i na troškove.

Predsjednik Odbora REGAGEN-a, Branislav Prelević, kazao je da će biti analizirani svi prigovori i žalbe na njihov predlog, nakon čega će biti donijeta odluka i konačni obračun cijena struje za grupe potrošača.

Zatvorena sjednica Odbora o razmatranju žalbi i izradi konačne odluke o cijenama počela je u ponedjeljak oko deset sati ujutro i trajala je sinoć do zaključenja lista. Prelević je na njenom početku kazao da će odluka biti objavljena kasno uveče ili ujutro.

CEDIS u potpunosti ili djelimično učestvuje u tri stavke na računu za električnu energiju, dok najveći dio računa otpada na prihod Elektroprivrede (EPCG) - dvije stavke, Crnogorskog elektropsenosnog sistema (CGES), obnovljivi izvori, PDV.

Elektroprivreda svoje stavke na računu, aktivna energija, više i niže tarife, koja pokriva troškove proizvodnje električne energije, može promijeniti kada god želi i bez odobrenja REGAGEN-a.

Iz EPCG još nijesu zvanično odgovorili da li će to uraditi naredne godine.

Cijene električne energije na međunarodnom tržištu u protekle dvije godine bile su i do 20 puta veće nego što su je plaćala domaćinstva u Crnoj Gori.

EPCG je te gubitke nadoknađivala prodajom viška struje na međunarodnim berzama.

Kompaniji od naredne godine dolazi na naplatu troškovi rekonstrukcije Termoelektrane, a planirana je i gradnja vjetroelektane Gvozd i male hidroelektrane Petijevići.

Takođe, u 2025. godini Termoelektrana zbog rekonstukcije neće raditi osam mjeseci, što će stvoriti velike troškove za EPCG.

To su mogući razlozi za povećanje cijena. Razlozi za zadržavanje sadašnjih cijena su i političko-socijalni, u cilju zaštite standarda građana, ali i zbog bojazni da će rast cijena smanjiti naplatu i stvoriti dodatni problem.

O stavci "održivi izvori energije", odlučuje direktno Vlada. U aprilu ove godine je skoro prepolovljena, zbog toga što je dio proizvođača prešao na berzansku prodaju struje.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.