NavMenu

Bez hemikalija i u kartonskim kutijama za dostavu hrane

Izvor: Politika Ponedeljak, 27.11.2023. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kai Pilger from Pixabay)Ilustracija
Evropski parlament je usvojio predlog novih pravila za smanjenje, ponovnu upotrebu i reciklažu ambalaže kako bi se smanjio nepotreban otpad, a o tome će se voditi pregovori sa vladama članica, saopštili su iz Brisela. Evropska komisija je pre godinu dana predstavila svoj predlog izmene propisa o ambalažnom otpadu kako bi se smanjila njegova količina u EU.

Cilj predložene uredbe je, između ostalog, da se obezbedi mogućnost da se sva ambalaža može reciklirati ili ponovo koristiti. Osim opštih ciljeva smanjenja ambalaže, zastupnici su postavili posebne ciljeve za smanjenje plastične ambalaže. Ono što je najviše obradovalo građane jeste namera da se zabrani prodaja vrlo laganih plastičnih kesa, osim ako je to potrebno zbog higijenskih razloga ili je predviđeno kao primarna ambalaža za hranu u rasutom stanju. Predlog je da se znatno ograniči upotreba određenih oblika ambalaže za jednokratnu upotrebu kao što su hotelska minijaturna pakovanja za toaletne proizvode, kao i folije za kofere na aerodromima, navodi Evropski parlament.

- Da bismo zaštitili zdravlje građana, zastupnici traže zabranu upotrebe takozvanih večnih hemikalija (PFAS i bisfenol A) u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom. Reč je o smeđim kartonskim kutijama za hranu u kojima nam stiže dostava - navodi se u saopštenju.

Trebalo bi da ovi propisi podstaknu proizvođače i trgovce da nađu zdravije zamene za ova pakovanja, pa i da se omogući kupcima da sami donose svoje posude za hranu i piće. Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da papirne i bambusove slamke nisu idealna zamena za plastiku, jer takođe sadrže večne hemikalije. Naučnici su nedavno u Belgiji testirali desetine slamki iz supermarketa, maloprodajnih objekata i restorana brze hrane u zemlji i otkrili da većina sadrži sintetičke hemikalije koje se koriste u proizvodnji različitih proizvoda, jer su otporne na mrlje, masnoće i vodu. Kako se navodi u istraživanju, analizirano je 39 različitih robnih marki slamčica napravljenih od papira, bambusa, stakla, nerđajućeg čelika i plastike. Utvrđeno je da 27 sadrži PFAS, ali su koncentracije niske. PFAS je, da podsetimo, skraćenica za per i poli fluoroalkil supstance, često se nazivaju "večne hemikalije" jer se gotovo trajno zadržavaju u vazduhu, vodi i zemljištu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.