NavMenu

Planirana gradnja VE Energokul na Vlašiću snage 200 MW sa 34 vetroagregata

Izvor: eKapija Petak, 24.11.2023. 14:00
Komentari
Podeli
Hidrogeološka karta sa položajem koncesionog prostora VE Energokul (Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma)Hidrogeološka karta sa položajem koncesionog prostora VE Energokul
Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš investitora Energokul Travnik za projekat VE Energokul u općinama Travnik, Jajce i Dobretići ukupne snage 200 MW.

Obrađivač zahtjeva je ovlaštenik Esta Busovača.

Prostornim planom SBK/KSB 2005 - 2025. godina predviđena je površina za istraživanje vjetropotencijala i izgradnju vjetroelektrana na Vlašiću, u ukupnom iznosu od 6.099,74 ha, uključujući i koncesiona polja: lokalitet Devičani – Vlašić, lokalitet Poljice – Vlašić, Čardakovi, te Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo.

Investitor Energokul Travnik posjeduje Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju - vjetroelektrane instalisane snage 200 MW, na lokacijama Ranča - Dobretići - Vitovlje Malo, općine Travnik, Jajce i Dobretići.

Vjetroelektrana Energokul, gradit će se u dvije faze (I. faza do 140 MW, II faza do 60 MW). U sklopu projekta planirana je izgradnja ukupno 34 proizvodne jedinice - vjetroagregata nazivne jedinične snage do 6.0 MW, zatim pristupnih puteva, manipulativnih platoa za montažu vjetroagregata i podzemne interne srednjenaponske 35 kV i DTK mreža, kao i trafostanica TS 220/35 kV s priključkom na 220 kV dalekovod HE Jajce 2 – Prijedor.

Mikrolokacija VE Energokul u SBK (Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma)Mikrolokacija VE Energokul u SBK
Prema navedenom projektu VE Energokul sa svim objektima smještena je na većem od dva izdužena dijela koncesionog obuhvata površine 28,28 km2, a manji dio koncesionog obuhvata površine 7,01 km2 nije obuhvaćen u idejnom projektu.

Prva faza će obuhvatiti izgradnju:

− Pristupne ceste oznake os P1 dužine 1.810 m i os P2 dužine 1.448 m,
− Gradilišne ceste oznake os1 do os17 ukupne dužine 13.687 m,
− 24 gradilišna manipulativna platoa za montažu vjetroagregata i vjetroagregati oznake od T1 do T24,
− Srednjenaponski 35 kV i DTK kabeli uz rub pristupnog i gradilišnog puta od vjetroaregata T1 do vetroaregata T24

Druga faza će obuhvatiti izgradnju:

− Pristupne ceste oznake os P3 i os P4 ukupne dužine 1.002 m,
− Gradilišne ceste oznake os18 do os24 ukupne dužine 5.153 m,
− 10 manipulativnih platoa za montažu vjetroagregata i vjetroagregati oznake od T25 do T34,
− Srednjenaponski 35 kV i DTK kabeli uz rub gradilišnog puta od vjetroagregata T25 do vjetroagregata T34, uključivo i kabelsku trasu koja se proteže od vjetroagragata T25 prema vjetroagregatu T34,
− Trafostanica TS 220/35 kV s priključkom na 220 kV dalekovod HE Jajce 2– Prijedor.

Vjetroagregati (34 komada) su optimalno prostorno raspoređeni. Svaki vjetroagregat je autonomna proizvodna jedinica koja kinetičku energiju vjetra pretvara u mehaničku energiju za pogon električnog generatora. Vjetroagregat se sastoji od gondole s ugrađenom opremom, koja se učvršćuje na vrhu trodjelnog koničnog stuba visine 102,5 m, te rotora s lopaticama promjera 155 m montiranog na gondolu vjetroagregata.

Vjetroagregati i platoi

Maksimalna visina stuba vjetroagregata iznosi 102,5 metara, promjer lopatica vjetroagregata je 155 metara, a maksimalna visina od tla do vrha lopatice rotora na stubu iznosi 180 metara. Temelji stubova vjetroagregata su kružnog tlocrta, dijametra 21,7 m, debljine 4,6 m.

Uz svaki vjetroagregat smješten je plato. Tipski plato dimenzioniran je u skladu s tehnološkim potrebama montaže vjetroagregata (prema saznanjima od proizvođača opreme) koji uključuju slijedeće radove:

− izvedba temelja stuba vjetroagregata,
− doprema i skladištenje dijelova vjetroagregata (elementi stuba, elise, rotora, gondola),
− smještaj strojeva (dizalica glavna i pomoćna) tokom montaže,
− prostor za montažu rotora (elisa na rotoru), prije podizanja i montaže na stub,
− manipulativni prostor tokom radova montaže.

Dimenzije platoa su cca 190x50 m. Prosječna površina zone zahvata platoa sa usjecima i nasipima iznosi 6.420 m2, unutar kojih se izvode manji platoi u dimenzijama cca 50x40 m za kasnije servisiranje vjetroagregata. Kota platoa određena je na način da temelj vjetroagregata bude u cijelosti ukopan u sraslo tlo.

Pripremna faza projekta podrazumjeva izvođenje radova koji su neophodni da se gradilište osposobi za građenje. Pod pripremnim radovima smatraju se:

- raščišćavanje i planiranje terena,
- organizovanje pristupnih puteva (gradilišne i pristupne ceste)
- organizovanje radnih platoa sa potrebnim privremenim objektima (kontejneri za radnike, uredi za tehničko osoblje, prostor za smještaj materijala i alata, sanitarni čvorovi i sl.)
- organizovanje prostora za smještaj materijala, radnih mašina, dizalica.

Materijal od iskopa koji nastaje u toku izgradnje vjetro-elektrane koristit će se za rekutivaciju terna nakon završetka radova na izgradnji. Količinu ovog materijala nije moguće odrediti u ovoj fazi projekta. U fazi izgradnje koristit će se velika količina čelika i drugih metala, a same vjetroturbine izgrađene su od čelika i kompozitnih materijala.

Kompletna dokumentacija u printanoj formi dostupna je na uvid javnosti u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u Sarajevu.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na Zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave na web stranici.

Za predmetnu vjetroelektranu urađen je idejni projekat:

- knjiga 1 – Uvodna knjiga (I.D.E.A. d.o.o. Sarajevo);

- knjiga 2 – Arhitektonski projekat vjetroagregata SG 6.0-155 HH102.5 (I.D.E.A. d.o.o. Sarajevo);

- knjiga 3 – Gradilišne ceste i platoi (ARTING BH d.o.o. Sarajevo);

- knjiga 4 – Idejni projekat konstrukcije (EMNA d.o.o. Sarajevo).


R.V.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.