NavMenu

Saradnja EPCG i poljske kompanije Respect energy Holding - U planu postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalni vetropark, solarna elektrana...

Izvor: eKapija Sreda, 22.11.2023. 16:30
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i poljske kompanije Respect energy Holding potpisali su Memorandum o razumijevanju o budućim projektima razvoja i eksploatacije obnovljivih izvora u Crnoj Gori. Kako je najavljeno, projekat na kojima bi mogle sarađivati kompanije su izgradnja postrojenja za proizvodnju amonijaka, priobalnog vjetroparka i solarnog parka.

Memorandum su potpisali predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović i potpredsjednici poljske kompanije Respect energy Holding, Tomasz Zadroga i Simon Bližniak.

- Mnogo puta sam pominjao decenijski zastoj naše privrede, ali smo do sada, srećom, u mogućnosti da uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata, efikasno razvijamo i EPCG i našu privredu generalno. Siguran sam u to da je potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa tako respektabilnim partnerom samo početak jedne dugoročne i uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo - rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Potpisivanjem Memoranduma, EPCG i Respect energy Holding sporazumjeli su se da odrede mogućnosti stvaranja zajedničkog poduhvata i razvoja budućih projekata obnovljive energije, uključujući razvoj i rad priobalne vjetroelektrane okvirno vrlo značajnog proizvodnog kapaciteta, kao i razvoj baterijskog postrojenja za skladištenje električne energije i solarne elektrane u Crnoj Gori. Dodatno, Memorandum predviđa razvoj postrojenja za proizvodnju amonijaka i hidrogena opremljenog elektrolizerom.

- Udružene snage sa EPCG, glavnim proivođačem i snadbijevačem električne energije u Crnoj Gori, predstavljaju našu čvrstu namjeru da proširimo posao, kako na domaćem tržištu, tako i na cijelom Balkanu. Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa našim crnogorskim partnerima na projektima obnovljivih izvora energije, kao što su postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalnog vjetroparka i solarnog parka. Naše partnerstvo će pomoći domaćem energetskom sistemu da se proširi ka obnovljivim izvorima energije - rekao je, između ostalog, Tomasz Zadroga.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Poljske u Crnoj Gori Andrzej Papierz, kao i predstavnici Vlade i resornog ministarstva, kao i prestavnici kompanije South Banat Energy Hazelnut.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.