NavMenu

Produžen tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Nišu, Čačku i Kruševcu vredan 70 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 07.11.2023. 10:13
Komentari
Podeli
Budući izgled planiranog objekta u Čačku (Foto: NTP Čačak)Budući izgled planiranog objekta u Čačku
Delegacija Evropske unije u Srbiji oglasila je produžetak roka za prijavu na tender za izgradnju i proširenje naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Kruševcu i Nišu.

Tender vredan 70 mil EUR koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala sredinom septembra prvobitno je bio otvoren do 3. novembra, a novi rok za prijave je 15. ovog meseca.

Detalje pogledajte OVDE.

Podestimo, Vlada Srbije potpisala je sa EBRD u junu ugovor za unapređenje naučne infrastrukture, izgradnju novih naučno-tehnoloških parkova i dodatnih zgrada u postojećim NTP u zemlji vredan 80 mil EUR. Ugovorom je obezbeđeno 80 mil EUR, od čega je 70 mil EUR namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP), dok je 10 miliona opredeljeno za BIO 4 kampus u Beogradu.

Novi objekat u Nišu, kako je ranije objavljeno, biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9.500 m2 namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara, predviđenih laboratorijskom prostoru. Planirani kapacitet objekta je od 700 do 1.000 korisnika.


Grad Čačak od Vlade Republike Srbije dobija 17 mil EUR za izgradnju i opremanje 2. faze Naučno tehnološkog parka, objavio je nedavno gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Nova zgrada prostiraće se na 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer, gde NTP ima 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem je smešteno preko 30 firmi.

U Kruševcu je u planu izgradnja naučno-tehnološkog parka, odnosno prve zgrade ovog kompleksa koji će zauzeti površinu od 1,6 ha, a ukupna investicija sa opremom iznosi 16,5 mil EUR.

NTP će biti lociran na lokaciji bivše upravne zgrade HI Župa u Dedini. Zauzeće površinu od 1,6 ha, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za preko 200 korisnika. U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 m2. Ukupna površina hala je oko 4.000 m2.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.