NavMenu

Novi Sad postao deo jedinstvene Uneskove mreže kreativnih gradova sveta

Izvor: RTV Utorak, 31.10.2023. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Na Svetski dan gradova, 31. oktobra 2023. godine, Grad Novi Sad je pristupio jedinstvenoj UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media Arts). Nakon prestižnih titula Omladinske prestonice Evrope, Evropske prestonice kulture i nagrada "Melina Merkuri" i "Najbolji trend u kulturi", Srpska Atina je stala rame uz rame sa svetskim gradovima kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi, čime je učvrstila svoju poziciju kao centar kulture i inovacija.

Priznanje je utoliko značajnije, jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju.

- Još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture je potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj našeg grada. Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove - izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Iskorak u tom smislu koji je Novi Sad napravio na polju novih i digitalnih umetnosti, a koji ga je i kandidovao za članstvo u ovoj prestižnoj mreži gradova, načinjen je u okviru projekta Evropske prestonice kulture, a jedan od glavnih razloga za podnošenje i prijavu je nastavak nasleđa programa Evropske prestonice kulture i sprovođenje akcija održivog razvoja u oblasti kulture, posebno u oblasti medijske umetnosti.

U junu ove godine, formirana je Radna grupa koja je sprovela sve pripremne aktivnosti i neophodne radnje za podnošenje prijave Grada Novog Sada u ovu prestižnu mrežu gradova. Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je formirana 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj.

Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu, a njih je sada 350, zajedno rade na zajedničkom cilju: stavljanje kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivna saradnja na međunarodnom nivou.

Novi gradovi su dobili priznanje za njihovu snažnu posvećenost iskorištavanju kulture i kreativnosti u okviru svojih razvojnih strategija i prikazivanju inovativnih praksi u urbanističkom planiranju usmerenom na čoveka.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.