NavMenu

Direktor Udruženja toplana: Grejanje krenulo u celoj Srbiji, osim u Subotici, Jagodini i Vrbasu

Izvor: eKapija/Beta Ponedeljak, 16.10.2023. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com)
Direktor Udruženja toplana u Srbiji Dejan Stojanović rekao je danas da je počelo grejanje u celoj zemlji, osim u tri grada, Subotici, Jagodini i Vrbasu.

- Po zakonu grejanje mora da počene 15. oktobra i počelo je, osim u tri grada gde zbog određenih infrastrukturnih radova, za koje nisu nadležne toplane, nije moglo da se pusti- naveo je Stojanović.

Objasnio je da je prošle godine početak grejanja odložen zbog tople jeseni i skupih energenata, što je izuzetak, ali po propisima toplane su dužne da puste grejanje 15. oktobra, a ako treba sutradan ga isključe ako je temperatura iznad 12 stepeni.

On je rekao da 15. oktobar kao početak grejne sezone nije slučajno izabran, već na osnovu statističkih podataka o temperaturama.

_ Sve toplane u Srbiji obezbedile neophodne energente - kazao je Stojanović koji je pozvao je građane da prijave u kojim zgradama nema grejanja kako bi se kvarovi otklanjali po prioritetu.

Naveo je da su problemi u isporuci toplotne energije mogući, jer sistem ne radi šest meseci godišnje i potrebno ga je dovesti u stacionarni režim.

Generalni direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je za Betu da će grejanje u tom gradu iz toplane biti omogućeno početkom novembra, a da je problem nastao zbog izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta zbog čega se menja magistralni vod toplovoda koji prolazi ispod nadvožnjaka.

- Toplana nije investitor izmene magistralnog toplovoda, ni izvođač radova, već država koja finansira izgradnju pruge. Radovi su trebali da budu završeni do početka grejne sezone, ali zbog loših vremenskih uslova, nisu. Preostalo je još oko 30 metara trase da se uradi i očekujemo da će grejanje moći da se uključi početkom novembra - istakao je Petković.

Sa druge strane, Gradska toplana Niš od jutros greje stanove i poslovni prostor korisnika koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja.

Prema obećanju predstavnika tog niškog javnog komunalnog preduzeća, cena daljinskog grejanja neće biti promenjena do Nove godine, tako da će tokom oktobra, novembra i decembra korisnici plaćati 7,11 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije, a fiksni deo cene 28,73 dinara po kvadratu.

Nišlije koje se greju na ogrevno drvo ove jeseni su ga kupovali i kupuju ga po nešto nižim cenama od prošlogodišnjih. Za kubik bukve ili hrasta potrebno je od 8.000 do 8.500 dinara, dok je prošle godine koštao od 9.000 do 10.000 dinara.

Prema rečima prodavaca razlog pojeftinjenja je manja tražnja i veliki broj prodavaca koji nude ogrevno drvo. Seča i cepanje ogrevnog drveta su, međutim, poskupeli sa prošlogodišnjih 800 na 1.000 dinara po kubiku. Cena peleta je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu i tona iznosi oko 36.000 dinara, dok tona uglja košta od 18.000 do 22.000 dinara.

Grejna sezona počela je i za oko 10.000 stanova u Čačku koji se greju iz gradskih toplana, ali sa povećanjem cene grejanja za 14 odsto. Grejna sezona počela je u nedelju, a grejanje tih stanova skuplje je od danas.

Cena grejanja stanova je povećana zbog poskupljenja gasa i struje.

Prosečan račun za grejanje stana od 50 kvadrata u Čačku biće izmedju 10.000 i 15.000 dinara, u zavisnosti od potrošnje, jer se plaća fiksni deo za grejanje tokom cele godine i varijabilni deo samo tokom grejne sezone.

Prethodno povećanje cene grejanja u Čaku bilo je u februaru ove godine.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.