NavMenu

Do kraja oktobra pokreće se Business innovation hub - Predstavljen projekat "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija"

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2023. 16:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije (PKS) pokrenuće do kraja oktobra Business innovation hub u sklopu Centra za digitalnu transformaciju koji će omogućiti povezivanje velikih kompanija iz tradicionalnih industrija sa inovativnom i akademskom zajednicom, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na predstavljanju nacionalnog projekta "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija" u PKS.

Čadež je najavio i da bi narednih dana trebalo da se završe dogovori sa nemačkim i austrijskim tvorcima inovacione platforme za privredu koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji, a koja će omogućiti našim tradicionalnim kompanijama da dođu do inovativnih tehnoloških rešenja i integrišu ih u svoje poslovne modele, navedeno je na sajtu PKS.

S druge strane, kaže, tehnološke firme i akademska zajednica će moći preko platforme da ponude tradicionalnoj industriji ideje ili gotova rešenja koja će testirati u realnom poslovnom okruženju.


Dani nauke

Predsednik PKS je zahvalio Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija što su prepoznali Privrednu komoru kao jednog od partnera u realizaciji nacionalnog projekta "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija", tokom kojeg će biti organizovani Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija će zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim nadležnim institucijama, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, tokom Dana nauke i inovacija organizovati niz aktivnosti u narednom periodu kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje, navedeno je.

- Želim da istaknem značaj ovog uzbudljivog projekta, kao zemlja, moramo da podržimo naše talentovane ljude i pripremimo društvo za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija streme ka stvaranju podsticajnog ekosistema za naučni razvoj i inovacije. Želimo da naša zemlja postane centar izvrsnosti u oblasti nauke i inovacija i da doprinesemo dugoročnom napretku naše naučne zajednice. Zbog toga su Dani nauke i inovacija koji će biti organizovani širom Srbije važni - izjavila je ministarka Jelena Begović.

Početak nacionalnog projekta "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija" biće obeležen organizovanjem Dana nauke i inovacija u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, u sredu 11. oktobra u 12 sati. Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće organizovana širom Srbije svake druge nedelje u sledećim gradovima: Pirot, Novi Pazar, Čačak, Užice, Kruševac, Vrnjačka Banja, Mali Zvornik, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica, Novi Sad, Beograd, i drugi.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.