NavMenu

VE Vlašić i SE EPHZHB 1 proglašene projektima od javnog interesa u FBiH, uskoro eksprorijacija zemljišta

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Federacije BiH je dopunila odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, i na listu uvrstila još dva projekta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Riječ je vjetroelektrani VE Vlašić 50 MW i fotonaponskoj elektrani FNE EPHZHB 1 od 150 MW.

U razlozima za donošenje je navedeno da je Projekat VE Vlašić uvršten u Program javnih investicija Federacija BiH, te da se nalazi na listi ključnih budućih projekata i u Okvirnoj energetskoj strategiji Federacije BiH.

Prema podacima iz studije izvodljivosti ova vjetroelektrana imala bi do 18 agregata sa mogućom godišnjom proizvodnjom od 112 do 116 GWh, a ukupna investicija, prema tehničko-investicionoj dokumentaciji, iznosila bi oko 180 mil KM.

Dopunom odluke stvaraju se pretpostavke za pokretanje postupka eksproprijacije radi izgradnje VE Vlašić, a uvrštavanje ovog projekta na listu projekata iz odluke, bio bi pokazatelj da je ovaj projekat od značaja za Vlada Federacije BiH, te i da po ovom osnovu zavrjeđuje da bude na listi projekata za sufinansiranje putem Investicijskoga okvira za Zapadni balkan (WBIF).

Projekat FNE EPHZHB 1 (150 MW) se realizira u općini Stolac, te je zemljište na kojem se planira graditi elektrana u vlasništvu EP HZHB a privredno društvo nosilac koncesionog prava na izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane.

Također, obrazloženo je da je razvoj ove elektrane od općeg značaja za lokalnu, ali i regionalnu zajednicu, kako u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih gasova tako i u finansijskom smislu. Ocjenjeno je da je razvoj projekta ove vrste i veličine od kapitalne važnosti za Stolac.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.