NavMenu

Kvalitetno hercegovačko maslinovo ulje uskoro će biti prepoznatljiv brend

Izvor: BHRT Utorak, 19.09.2023. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Julie-Kolibrie)
Hercegovina posljednjih 15 godina bilježi ekspanziju u sektoru maslinarstva i uljarstva.

Iako, kao i svaka poljoprivredna grana, zahtijeva ulaganja, rad i trud, sve je više onih kojima maslinarstvo postaje primarno zanimanje. Da bi potaknula razvoj maslinarstva, općina Stolac daje povoljno državno zemljište u zakup.

U Stocu je ove godine posađeno oko 4,5 tisuće stabala maslina. Općina Stolac trenutno daje u zakup državno zemljište na 25 godina, po cijeni od 200 KM po hektaru.

Mladen Papac je, među prvima, prije pet godina krenuo s pričom o sadnji maslina u Stocu na državnom zemljištu koje je uzeo u zakup. Trenutno ima 300 stabala maslina i planira širenje nasada. Premda stablo masline punu rodnost postize tek nakon 7 ili 8 godina, Mladen kaže da se isplati ulagati i maslinarstvo vidi kao buduće zanimanje, javlja BHRT.

- Mi sad trenutno samo ulažemo, a za ostalo nadam se da će biti izdašno mjesto, idealno, 300 metara je ovdje nadmorske visine točno, to je čisto, prozračno, bez nekih većih ledova, tako da se nadam da će biti. Za tri godine, otprilike, nadam se da će nam biti glavni izvor prihoda - kazao je Mladen.

Sve je više onih koji se kao Mladen okreću maslinarstvu. Željko se iz Švicarske s obitelji vratio u Stolac. Svoj vinograd je prije četiri godine pretvorio u maslinik u koji je, kaže, uloženo puno truda i ljubavi.

- To je na prvom mjestu, ako nećeš voditi računa o njoj, nemoj je ni saditi, to je definitivno. Čovjek, ako će se baviti baš maslinarstvom, ja savjetujem – posadi istarsku bjelicu, trebaš imati oprašivač, neka ima i levantinka, ona talijanka - rekao je Željko Bošković.

U Stocu je sada oko 20.000 stabala masline. Tome je doprinijela i Stolačka udruga Hercegovački plodovi Mediterana koja, kroz istoimeni sajam koji se već 15 godina održava u listopadu, aktivno potiče njihovu sadnju. Sajam je zaslužan i za pokretanje uljare u koju početkom listopada stižu maslinari iz cijele Hercegovine da prerade masline. Ova godina će biti malo slabija urodom nego lani, ali će ulje, kažu u Udruzi, biti vrhunske kvalitete.


- Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti i nad istarskim, usudit ću se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i nad dalmatinskim uljima. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, jer evo prošle godine smo ušli i u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja kao država Bosna i Hercegovina - istaknuo je Zoran Raič iz Udruge Hercegovački plodovi mediterana.

Posljednjih nekoliko godina, kaže Raič, država sve više potiče poljoprivredni razvoj, pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100.000 stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280.000 litara ekstra djevičanskog ulja. Kvaliteti uglavnom parira i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litar ulja iznositi čak i više od 30 KM.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.