NavMenu

Brzom reakcijom dispečera telekomande izbegnut sudar putničkih vozova u stanici Zemun

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2023. 15:23
Komentari
Podeli

Ž. st. Zemun (Foto: Dejab Aleksić)Ž. st. Zemun
U železničkoj stanici Zemun zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji dispećera telekomande u stanici Beograd centar (Prokop) jutros oko 9.15 časova izbegnut je sudar putničkih vozova.

Kako su saopštili iz Infrastrukture železnice Srbije (IŽS), dispečer u Telekomandnom centru u stanici Prokop, iz koga se prati saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar – Novi Sad, reagovao je odgovorno i pravovremeno, nakon što je na monitorima za praćenje saobraćaja registrovan položaj vozova kakav ne bi smeo da bude.

- On je naložio da se u Centru za daljinsko upravljanje isključi napon u kontaktnoj mreži na tom delu pruge, što je odmah i učinjeno i na taj način su se vozovi zaustavili - preciziraju u IŽS.

Problem, a potom i zastoj na pruzi u Beogradskom železničkom čvoru, prouzrokovao je regio voz koji je iz Novog Sada išao ka Beograd centru i koji je bez odobrenja prošao izlazni signal.

- Putnički voz iz Bara saobraćao je za Prokop. Ovaj međunarodni voz ulazio je na deveti kolosek u železničkoj stanici Zemun. U isto vreme, prema prvim informacijama sa lica mesta, regio voz koji je iz Novog Sada saobraćao ka Beograd centru krenuo je sa osmog koloseka i bez odobrenja prošao izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju. Oba voza su blagovremeno zaustavljena, sudar je izbegnut, nema povređenih i nema nikakve materijalne štete - naglašavaju u IŽS dodajući da je na licu mesta je železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja, koja treba da istraži sve detalje ovog događaja.

Elektromotorna kompozicija švajcarske proizvodnje kakva saobraća na regio vozovima za Novi Sad (Foto: Srbija voz)Elektromotorna kompozicija švajcarske proizvodnje kakva saobraća na regio vozovima za Novi Sad
Ovo je prvi ovakav incident na nekoj od stanica na trasi prze pruge od Beograda do Novog Sada otkako je ona u saobraćaj puštena prošlog proleća. U međuvremenu, do danas, na ovoj pruzi dešavale su se druge vrste incidenata i nesreća, ali nije bilo situacija da zamalo dođe do sudara putničkih kompozicija. U prethodnih godinu i po dana, otkako je brza pruga puštena, bilo je krađe delova opreme na njoj, pretrčavanja i prelaženja preko šina, što je dovodilo do smrtnih ishoda. U svim tim situacijama dolazilo je do dužih ili kraćih obustava saobraćaja i drastičnog remećenja redova vožnji, pa i otkazivanja vozova, Jedna od poslednjih takvih situacija, koja je prouzrokovala ogromna kašnjenja, dogodila se ove godine na Veliki petak, a zbog naletanja na N.N. lice voza koji je iz Novog Sada išao ka Beogradu.

Kada je reč o bezbednosti, pruga između Novog Sada i Beograda na više mesta u zoni naselja ima zaštitne ograde, ali ni to nije dovoljno jer i dalje se dešava da preko nje prelaze pojedini građani. Valja podsetiti da se na brzoj pruzi regio vozovi kreću do 160 kilometara na sat, a "Soko" intersiti voz do 200 kilometara na čas. Pri tim brzinama, u slučaja da na nekoga na otvorenoj pruzi naleti voz, smrtni ishod je neizbežan. Mašinovođe koje tim vozovima upravljaju ukazivale su u prethodnih godinu i po da vozovi imaju sofisticiranu opremu i da mogu da se na vreme zaustave ukoliko sistem registruje fizičku prepreku na pruzi, ali naravno tu se ne misli na ljude koji prelaze železničke sine.

Posle poslednjeg incidenta u stanici Zemun, u kojoj samo pukom srećom i zbog brze reakcije dispečera nije došlo do sudara i nije bilo povređenih, jasno je da računa više treba da povedu i sami zaposleni na železnicii. Pogotovu što je u upotrebi tek manji deo brze pruge kroz Srbiju, jer trenutno se gradi deonica od Novog Sada do Subotice, koja će biti veza sa Budimpeštom, a u planu je i izgradnja deonice brze pruge ka jugu, odnosno Nišu.

D. A.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.