NavMenu

Vojvođanski vinari prognoziraju: Cena vina biće viša za 50 odsto do nove godine

Izvor: RTV Utorak, 19.09.2023. 13:39
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
Ova godina dala je manji rod grožđa, a zbog toga su prognoze vinogradara u Riđici da će cena vina biti skuplja do 50 odsto do nove godine. Budući da se vina od grožđa u Riđici nalaze na evropskoj karti vina, najvažnije je u vinogradu završiti posao na vreme i posvetiti se kvalitetnoj proizvodnji vina.

U vinogradu porodice Tripković, već su obrani pino griđo i sovinjon, a slede žuti muskat i frankovka. Po hektaru je prinos grožđa devet tona i značajno je manji od očekivanog zbog obilnih kiša u vrmeme zametanja grožđa. Dodatni problem je, kažu Tripkovići, radna snaga.

- Sigurno će cena vina otići od 40 do 50 odsto na gore, što nije dobro, jer taman su uopšteno ljudi počeli da kupuju vino. Sada će zbog sveopšte situacije, kada je sve poskupelo normalno i vino da poskupi. Svi vinari su u nezgodnom položaju. Naši vinogradi još nisu pretrpeli toliku štetu koliko dole u Srbiji, ali je rod značajno oboren - rekao je Radoslav Tripković, vinar i vinogradar.

- Imamo problema sa radnom snagom, kao i mnogi, zato su nam došli u pomoć rodbina i prijatelji. Što je najvažnije porodica je na okupu, zajedno se družimo i radimo u veselju - navela je je Gabrijela Tripković, vinar i vinogradar.

Riđičkim vinogradarima u proizvodnji vina od italijanskih i francuskih sorti je najvažniji kvaliteti da po tome budu prepoznatljivi na tržištu. Tripkovići ističu da je proizvodnja sve bolja i da ovo mesto ima odličan potencijal za vinski turizam.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.