NavMenu

Uskoro počinje uređenje tri arteske česme u Zaječaru

Izvor: ZA media Ponedeljak, 18.09.2023. 15:34
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock/Marko Duca)
Zajedničkim angažovanjem Udruženja "Za česme", Grada Zaječara i kompanije "Hajneken", Zaječar će uskoro dobiti još tri uređene arteske česme, a jedna od njih je česma "Dva brata" koja je među najstarijim u gradu. Jedan od ciljeva projekta "Ekološki odgovor u Timočkoj Кrajini" koji "Za česme" sprovodi sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara, a finansira EU, jeste i zaštita podzemnih voda kao što su arteske česme zaječarskog neogenog basena.

Zaječar je jedan od najbogatijih gradova prirodnom, izvorskom vodom, ne samo u Srbiji već možda i u svetu. Pre 100 i više godina tadašnji stanovnici ovog grada bušili su arteske bunare ne samo za sopstvene potrebe, već i za građanstvo, pa je tako danas aktivno više od 30 česama u gradu sa kvalitetnom arteskom vodom za piće. Do pre nekoliko godina o česmama niko posebno nije vodio računa, a kada se desilo da ih je nekoliko u centru grada presušilo zahvaljujući bahatosti privatnog investitora, Zaječarci okupljeni oko Udruženja "Za česme" uspeli su da ih odbrane i da pokrenu inicijativu kod lokalne uprave da arteske česme postanu zaštićeno javno prirodno dobro.

Česme i bunari su stari i čitav vek i za većinu su potrebne ozbiljne rekonstrukcije. Briga o bunarskim konstrukcijama je Odlukom Skupštine Grada Zaječara poverena JКP Vodovod Zaječar, dok će udruženje "Za česme" uz donatorstvo kompanije Hajneken obaviti rekonstrukciju nadzemnih delova česama i uređenje neposrednog okruženja česama.
Česma "Dva brata" je već nekoliko godina unazad povremeno ostajala bez vode, a da bi se otkrio razlog trebalo je pronaći bunar i utvrditi u kakvom je stanju njegova konstrukcija. Sada se sve zna, a koliko je to bio zahtevan posao, objašnjava tehnički direktor "Vodovoda" Nikola Šarčević.

- Ovde je konkretno bio jako veliki problem pronaći samu bunarsku konstrukciju zato što se ne nalazi na mestu isticanja česme i poslednjih godinu dana smo aktivno radili na rešavanju ovog problema. Кada je rađena rekonstrukcija ulice Nikole Pašića, otkrivena je podzemna konstrukcija i mi smo zahvaljujući tome uspeli da nađemo samu bušotinu. Otkrili smo da se lokacija bušotine nalazi 100-ak metara udaljena od česme, u parku preduzeća Srbijašume. Кada smo otkopali, videli smo da je bunarska konstrukcija jako stara, možda je ovo jedna od najstarijih česama u Zaječaru; sigurno starija od 100 godina. Uradili smo prve analize vode i kada smo radili regeneraciju bunara dolazilo je do povećanja gvožđa, a razlog je korozija i raspadanje same cevi koja je, kao što sam rekao, veoma stara. Tom prilikom smo radili i prva testiranja kapaciteta, izdašnosti merenja piezo pritisaka; ustanovili smo da vode ima u jako velikoj količini, ali jednostavno piezo pritisak nije u stanju da savlada linijske gubitke do mesta isticanja. Definitivno smo došli do zaključka da treba da se postavi jedna bunarska pumpa kako bi pojačala isticanje, jer će u protivnom kao i poslednjih godina povremeno presušivati - ukazuje Šarčević.

Nakon završetka radova na bunaru, i sam sadašnji izgled česme "Dva brata" biće izmenjen. Devastiran nadzemni deo česme biće uklonjen, umesto toga biće postavljena replika starinskih gvozdenih česama poput one kod "Zelengore". Do kraja godine novi izgled dobiće uz "Dva brata" još dve zaječarske česme – kod "Jedinstva" i kod "Tritona", a biće uređeno i njihovo neposredno okruženje.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.