NavMenu

Festival bobičastog voća u Beogradu 22. i 23. septembra

Izvor: Beta Ponedeljak, 18.09.2023. 14:08
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Christian Jung/shutterstock.com)Ilustracija
Drugi Festival bobičastog voća u Beogradu biće održan 22. i 23. septembra, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Ciljevi festivala su podsticanje potrošnje tog voća i isticanja značaja tog podsektora voćarstva koji ima izuzetne rezultate čak i u godinama najvećih kriza i poremećaja na tržištu, rekao je savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović.

- Kao suorganizatori učestvujemo u okupljanju svih koji učestvuju u proizvodnji, preradi i distribuciji jagodastog voća, po kojem je Srbija poznata u svetu - dodao je Jovanović.

Prvi dan festivala će biti u prostorijama PKS, u Resavskoj 15, gde će o održivoj proizvodnji i tržištu govoriti stručnjaci za marketing, inovacije i proizvodnje, a drugog dana festival će biti na platou iza Beogradske zadruge.

Jovanović je rekao da cene bobičastog voća - malina, jagoda, borovnica i kupina, nisu glavni problem u proizvodnji jer one, uprkos povremenom rastu zbog kriza, dugoročno ostaju stabilne, već da je najpotrebnije raditi na razvoju marketinga i održanju kvaliteta da bi domaći proizvođači zadržali svoju poziciju na tržištu.

- Srećni smo što zajedno sa PKS podržavamo ovaj veoma važan sektor za poljoprivredu Srbije kroz edukaciju i promotivne aktivnosti, od kojih je festival kruna - rekla je predstavnica GIZ Zagorka Marković.

Ona je podsetila je da po statističkim podacima iz 2021. godine, 31,8% ukupne vrednosti izvoza smrznutog organskog jagodastog voća izvezeno baš u Nemačku, u vrednosti u 18,25 mil EUR.

Pod zasadima bobičastog voća u Srbiji je oko 40.000 hektara.

Privredna komora Srbije
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.