NavMenu

Putevi Srbije prave vezu kod Bubanj potoka iz pravca obilaznice ka Beogradu - U planu tri saobraćajnice, tri nadvožnjaka i dva kružna toka

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2023. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: Novius/Zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu, screenshot)
JP Putevi Srbije podneli su kao investitor i nosilac projekta zahtev resornom ministarstvu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju Kraka 10 (10-1 i 10-2), kružnih tokova KT-0, KT-1 i saobraćajnice U1 u okviru petlje Bubanj potok (obilaznica oko Beograda na autoputu E-70/E-75, deonica: Most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj potok)

Kako stoji u projektu koji je izradio Novius, privredno komercijalna zona IKEA predviđena je na ukrštaju dva autoputa, odnosno dva kraka koridora 10: "Beograd – Niš" i "Obilaznice Beograd", a ukrštaj dva autoputa rešen je kao denivelisani ukrštaj sa prioritetnim pravcem "Obilaznica – Niš".

- Planiranom saobraćajnom mrežom predviđenom u nacrtu Plana detaljne regulacije, predviđen je izlaz iz smera
obilaznice ka Beogradu i istovremeno je omogućen pristup predmetnom području (zona IKEA) sa oba smera
autoputa E-75, Kružnog puta i čvora Bubanj potok
- navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je za potrebe Investitora, odnosno Naručioca, izrađeno idejno rešenje saobraćajnica koje će povezati komercijalno-privrednu zonu (IKEA) sa autoputem i Beogradom na sledeći način:

Obilaznica ka Beogradu:

• Na petlji Bubanj potok (km 596+500) izdvajanjem Kraka 10-1 (sa kraka 1), formiranjem raskrsnice kružni tok "1", preko Kraka 10-2 i formiranjem raskrsnice kružni tok "0" na Kružnom putu ka Beogradu.

Zona komercijalnog sadržaja:

• Sa autoputa (Obilaznice): na petlji Bubanj potok (km 596+500) izdvajanjem Kraka 10-1, formiranjem raskrsnice kružni tok "1" i planirane saobraćajnice U1.
• Iz pravca Beograda: sa Kružnim putem formiranjem raskrsnice kružni tok "0" i kraka 10-2 ka saobraćajnici U1. Prelaz Kraka 10-2 preko autoputa E-75 je na stacionaži km 595+970.

- Izgradnjom navedene saobraćajne infrastrukture, ostvariće se nedostajuća veza iz pravca Obilaznice ka gradu Beogradu u okviru čvora Bubanj potok, kao i povećanje atraktivnosti komercijalno-privredne zone (IKEA) – navodi se u projektu.

Predmet projektne dokumentacije su saobraćajnice Krak 10-1, Krak 10-2, Ulica 1 do uklapanja sa postojećim delom Ulice 1, kao i kružne raskrsnice "0" i "1".

Krak 10-1 predstavlja jednosmernu izlivnu rampu sa kraka 1, autoputa (Obilaznice) i sa Krakom 10-2 i Ulicom 1 formira kružni tok 1. Predviđena širina kolovoza je 5.5m, sa blagim suženjem pri samom ulasku u kružni tok na 4m.

Krak 10-2 prostire se od kružnog toka "1", koji formira sa Krakom 10-1 i Ulicom 1 na južnoj stani Obilaznice, do kružnog toka "0" na severnoj strani obilaznice, gde sa postojećim saobraćajnicama formira kružni tok 0. Na stacionaži 0+056.29 predviđena je izgradnja pločastog propusta, kako bi se obezbedio neometan pristup
regionalnom vodovodu Makiš – Mladenovac.

Predviđena je izgradnja mosta preko Obilaznice od stacionaže km 0+102.943 do stacionaže km 0+298.143, u ukupnoj dužini od 196 m.

Saobraćajnica je predviđena kao dvosmerna, sa saobraćajnim trakama širine 3.5m,i ukupne širine kolovoza od 7 m.

Ulica 1 obuhvata deo saobraćajnice koja se prostire duž uređenog infrastrukturnog koridora, paralelno sa autoputem, regionalnim vodovodom Makiš-Mladenovac i koritom Zavojničke reke. Predmet ovog projekta je deo Ulice 1 koji se nastavlja od robne kuće Ikea pa do kružnog toka "1".
Postojeći deo ulice je izgrađen sa po dve saobraćajne trake u oba smera, sa širinom saobraćajnih traka od po 3.5m, ukupna širina ulice je 14m.

U nastavku, na delu ulice 1 koja je predmet ove tehničke dokumentacije, u dužini od 1.27 km, predviđena je izgradnja u dve faze. Fazi 1 pripada južna polovina ulice (desna) u širini od 7m, sa dve saobraćajne trake od po 3.5m.
Projektom je, dodaje se, predviđeno dovoljno prostora za izgradnju druge faze saobraćajnice tako da ne izlazi iz regulacione linije, kao i da ne ugrožava postojeći regionalni vodovod, koji je sa severne strane Ulice 1.


Na predmetnoj deonici predviđena je izgradnja mosta od stacionaže km 0+050.00 do stacionaže 0+176.00, u ukupnoj dužini od 126m. Takođe je predviđena izgradnja 2 cevasta propusta. Pred kraj predmetne deonice na stacionaži 1+116,70 predviđena je izgradnja mosta ukupne dužine 13.05m.

Kružni tok "1" nalazi se na južnoj strani Obilaznice, i formira ga Krak 10-1, Krak 10-2 i Ulica 1. Unutrašnji radijus kružnog toka je 18m, dok je spoljašni radijus 26m. Kružni tok je predviđen sa jednom saobraćajnom trakom širine 6m, i prelaznim kolovozom širine 2m. Usvojena širina kolovoza omogućava formiranje dve saobraćajne
trake unutar kružnog toka nakon izgradnje faze 2 ulice 1. Kružni tok je predviđen tako da se prednost daje vozilima koja izlaze iz kružnog toka. Usvojeni radijusi izliva su 14 i 18m, dok su usvojeni radijusi uliva 12m.

Kružni tok "0" nalazi se na severnoj strani Obilaznice, i formira ga Krak 10-2 sa postojećim saobraćajnicama. Predmetne postojeće saobraćajnice predstavljaju dalju vezu ka Beogradu, pravac prema naselju Leštani i postojeći kružni put oko Beograda. Unutrašnji radijus kružnog toka je 18m, dok je spoljašni radijus 26m. Kružni tok je predviđen sa jednom saobraćajnom trakom širine 6m, i prelaznim kolovozom širine 2m, kako bi se obezbedio neometan prolazak teških teretnih vozila. Za ulivne radijuse usvojeno je 12m, dok su izlivni 14m, takođe predviđena je izgradnja prelaznih kolovoza u minimalnoj širini od 0.5m.

Napominje se ja predmetni projekat potrebno posmatrati kao deo celine Obilaznice Beograda.

- Pri izradi projekta Autoput E- 70/E-75 Obilaznica Beograda deonica: Dobanovci – Bubanj Potok, sektor 6, Tunel "Straževica" - Čvor "Bubanj Potok" km 588+916.30 - km 598+489.89, izrađena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu predmetnog projekta, na koju je nadležno ministrastvo izdalo saglasnost - stoji u Zahtevu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.