NavMenu

Država garantuje za Srbija Kargo - 15 mil EUR za remont lokomotiva i vagona

Izvor: Biznis.rs Subota, 16.09.2023. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije uputila je u Skupštinu predlog Zakona o davanju garancije u korist Banke Poštanska štedionica, a po zaduženju državnog akcionarskog društva za železnički prevoz robe Srbija Kargo.

Srbija Kargo je, inače, potpisala ugovor sa Bankom Poštanska štedionica o zajmu vrednom 15 mil EUR za unapređenje Programa obnove voznih sredstava.

U obrazloženju predloga Zakona stoji da je Srbija Kargo najveći prevoznik železničkog tereta u Srbiji i da poseduje najveći vozni park, ali da je starosna struktura tih prevoznih sredstava izuzetno nepovoljna i da se kreće od 40 do 50 godina za lokomotive kao i teretne vagone.

- Sredstva komercijalnog kredita biće iskorišćena za osposobljavanje lokomotiva i vagona…kako bi se obezbedio povratak u saobraćaj šest voznih lokomotiva (dizel i elektro), pet dizel lokomotiva za manevrisanje, 300 teretnih kola i vraćanje u saobraćaj svih lokomotiva serije 193 koje čekaju zamenu točkova - navedeno je u obrazloženju.

Podnosioci predloga zakona skreću pažnju i na uzlazni trend razvoja privrede Srbije, u okviru koga se očekuje i rast robne razmene pa posledično i povećanje potrebe za prevozom železnicom.

- Ovo se posebno odnosi na prevoz za velike, strateške privredne sisteme kao što su Hbis, EPS, NIS, Zijin ali i na narastajuće potrebe u kontejnerskom ili transportu paletizovane robe - istaknuto je u obrazloženju.

Procenjuje se, inače, da će revitalizacija voznog parka Srbija Kargo uticati na povećanje obima prevoza do 17%, kao i na povećanje prihoda od prevoza za 20%.

Kada je reč o kreditu, Banka Poštanska štedionica odobrila je Srbija Kargu pozajmicu od 15 mil EUR sa kamatnom stopom od 4% plus šestomesečni EURIBOR i rok otplate od 98 meseci sa počekom od 26 meseci, ali pod uslovom da država garantuje za tu domaću kompaniju.

Kako podseća Biznis.rs, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović za ovaj portal nedavno je ocenio da bi udeo železničkog u ukupnom prevozu robe mogao da se duplira u narednih 10 godina.

Uslov za to je poboljšanje stanja železničke infrastrukture i propusne moći naših pruga, ali se kompanije iz sektora železničkog prevoza tereta snalaze i u trenutnim uslovima.

Privatni operateri železničkog transporta trenutno drže četvrtinu tog tržišta, dok je ostatak "pod kapom" državne kompanije Srbija Kargo, dok podaci bonitetne kuće CompanyWall kažu da je ukupna dobit kompanija registrovanih za delatnost železničkog prevoza u Srbiji na kraju 2021. godine bila negativna u iznosu od 36,7 miliona dinara. Poređenja radi, u pandemijskoj 2020. dobit tog sektora bila je u minusu za čak 2,03 milijarde dinara.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.