NavMenu

Grci će graditi reverzibilnu hidroelektranu Čebren u Severnoj Makedoniji

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 15.09.2023. 10:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Konzorcijum koji čine grčka elektroprivreda PPC (Public Power Corporation) i građevinska kompanija Archirodon Group iz iste zemlje dobio je koncesiju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren u Severnoj Makedoniji. Planirana hidroelektrana, kapaciteta 333 MW, je od izuzetnog značaja za energetsku tranziciju u Severnoj Makedoniji i celom regionu jer će pomoći u balansiranju obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije, prenosi Balkan Green Energy News.

Projekat je procenjen na najmanje milijardu evra, a biće realizovan u javno-privatnom partnerstvu sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Izabrani ponuđač sada ima tri meseca da osnuje zajedničko preduzeće u kojem će ESM imati udeo od 33%, saopštila je vlada.

Nakon završetka projektovanja i procedura izdavanja dozvola, očekuje se da će izgradnja trajati sedam godina, navodi se u saopštenju vlade. U septembru 2022. godine je najavljeno je da će izgradnja početi ove godine.

Prema ranijim izveštajima, konzorcijum PPC-Arćirodon je dostavio jedinu prihvatljivu ponudu na poslednjem tenderu. Iako se za drugu fazu tendera kvalifikovalo ukupno devet kompanija, jedinu ponudu osim pobedničke dostavila je francuska energetska kompanija Électricité de France (EDF).


Koncesija je dodeljena nakon čak 13 neuspelih tendera u proteklih 20 godina, podseća se u saopštenju.

Ideja za projekat hidroelektrane Čebren stara je nekoliko decenija. Prve studije izvodljivosti urađene su šezdesetih godina prošlog veka, dok su prvi ugovori za izradu investiciono-tehničke dokumentacije zaključeni 1986. godine, podseća se u saopštenju.

Projekat Čebren podrazumeva izgradnju novog veštačkog jezera na Crnoj Reci, koje će biti najveće u Severnoj Makedoniji. Brana za hidroelektranu Čebren, visine 192 metra, biće jedna od najviših u svetu, saopštila je vlada, dodavši da će brana biti od ogromnog značaja za odbranu od poplava, vodosnabdevanje i poljoprivredu.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.